Zdravje > Aktualno
126 ogledov

Spil je preveč energijskih pijač

Energijska pijača Shutterstock
Predhodno zdrav moški je moral v bolnišnico.

Preveč energijskih pijač v določenem časovnem obdobju lahko pripelje do odpovedi jeter. Strokovnjaki z Univerze na Floridi so v BMJ Case Reports opisali primer predhodno zdravega moškega, ki so ga hopsitalizirali zaradi akutnega hepatitisa. Pred tem je moški tri tedne spil štiri do pet energijskih pijač na dan.

Preveč niacina 

Pri petdesetletniku so se pojavile hude bolečine v trebuhu, ki so povzročale slabost in bruhanje. Sprva je menil, da gre za gripo, ko je opazil porumenelo kožo, pa je odšel k zdravniku. Biopsija jeter je potrdila akutni hepatitis, ki je bil po mnenju zdravnikov posledica prevelikih količin niacina ali vitamina B3, ki ga najdemo v energijskih pijačah.

Avtorji pojasnjujejo, da vsebuje ena pločevinka energijske pijače 40 miligramov niacina, kar je že dvakratna količina priporočene dnevne količine.

Zdravniki so bolnika imeli na opazovanju in mu svetovali, naj se izogiba pijačam, ki vsebujejo niacin. “Potrošniki se morajo zavedati možnih nevarnosti posameznih sestavin. Tudi vitamini, kot je denimo niacin, lahko v velikih količinah škodijo,” so zaključili avtorji.

Zakaj vitamin B3

"Niacin je v telesu pomemben za normalen metabolizem energije ter za sintezo in odstranjevanje številnih snovi. Telo ga lahko tvori tudi samo in sicer iz esencialne aminokisline, imenovane triptofan," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu.

Če pretiravamo z vnosom niacina (nad 35 miligramov dnevno), lahko po njihovih besedah pride do vročinskih valov ter srbenja in pekočega občutka na obrazu, rokah in prsih. Pri trajnih, zelo visokih dozah (nad 3 grami dnevno) lahko pride tudi do odpovedi jeter. "Visoki odmerki tega vitamina se sicer uporabljajo v zdravilih za nižanje holesterola in morajo biti zdravniško nadzorovani," opisujejo.

Odrasli moški potrebujejo 16 miligramov niacinskih ekvivalentov dnevno, ženske pa 13 miligramov. "Do pomanjkanja niacina in bolezni lahko pride pri kroničnih uživalcih alkohola. Potrebe se povečajo med nosečnostjo in sicer za 0,2 mg dnevno. Pokrivanje potreb po niacinu ni odvisno le od uživanja niacina s hrano, ampak ga telo lahko izdela tudi samo in sicer iz esencialne aminokisline triptofan," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.