Zdravje > Aktualno
107 ogledov

Spodbujanje staršev, da deklicam dovolijo cepljenje

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Žurnal24 main
Cepi se manj kot polovica deklic.

Ob tednu boja proti raku želijo strokovnjaki spodbuditi starše, naj dovolijo svojim hčeram, da se cepijo proti humanim papilomavirusi (HPV).

Preberite še:

Cepljenje deklic v 6. razredu je že od leta 2009 v našem  nacionalnem programu, vendar je precepljenost le okrog 50 odstotna, so opozorili nadanašnji novinarski konferenci. 

"Za izvajanje programa se v zadnjem času uporablja 9-valentno cepivo proti okužbam s HPV, ki poleg zaščite pred dvema nizkorizičnima tipoma HPV, ki povzročita okrog 90 odstotkov genitalnih bradavic, ščiti tudi pred okužbami s sedmimi visokorizičnimi tipi HPV, ki povzročijo okrog 90 odstotkov raka materničnega vratu," je pojasnila  Marta Grgič Vitek, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).:

"Deklica, ki ni bila cepljena, ima bistveno večje tveganje, da bo zbolela za pred rakavimi spremembami ali rakom materničnega vratu in večje tveganje za druge bolezni, ki so povezane s HPV, kot tudi za zaplete po zdravljenju le-te," je še opozorila strokovnjakinja. 

Gre za viruse, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje  in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla.

Spolno prenosljiva bolezen

Kot so pojasnili na NIJZ, je okužba s HPV spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

Stranski učinki

Sloveniji se podatki o neželenih učinkih po cepljenju zbirajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v Registru neželenih učinkov po cepljenju, v katerega so dolžni poročati vsi zdravniki, ki ugotovijo neželene učinke.

Navajajo, da je bilo v obdobju 2008 do 2015 razdeljenih več kot 100 tisoč odmerkov cepiva proti HPV: "V tem obdobju smo v Register neželenih učinkov po cepljenju prejeli 150 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti HPV. Zdravniki so najpogosteje poročali o bolečini, oteklini, rdečini na mestu cepljenja, povišani telesni temperaturi, slabosti, glavobolu, utrujenosti in omedlevici. Skoraj vsako leto so prijavljeni posamezni resni neželeni učinki," zaradi katerih so bila cepljena dekleta na kratkotrajnem opazovanju v bolnišnici," še dodajajo na NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dav Lob 08:10 07.marec 2017.

    Pozabli ste omenit da je to cepivo zelo sporno saj je prišlo prezgodaj na trg ,brez dolgoletnega preizkušanja To cepivo je RAK!Za nič na svetu ne dam otroka cepit s tem cepivom.Prave poškodbe-učinki pa se bodo videli še le cez ...prikaži večcez par let.Cepivo je novo-nepreizkušeno.Kaj vam pravi zdrava pamet?Ali pa boste samo sledili čredi ovc!