Zdravje > Aktualno
16714 ogledov

Verjeli, da ima raka, potem pa šok

Operacija Profimedias
Ob prvem pregledu so ji našli  izboklino na trebuhu, zato so zdravniki sprva domnevali, da ima raka.

Indijka Tantabai Thakre je v bolnišnici poiskala pomoč zaradi neznosnih bolečin v želodcu. Ob prvem pregledu so ji našli izboklino na trebuhu, zato so zdravniki domnevali, da ima raka. 

Sledila je natančnejša preiskava in pokazala, da ji neznosne bolečine povzročajo kosti, ki pa na presenečenje vseh niso bile njene. Ultrazvok trebuha je namreč pokazal, da v telesu nosi svojega nerojenega otroka in to dolgih 38 let.

Zunajmaternična nosečnost: 38 let

Gre za najdaljšo zunajmaterično nosečnost do sedaj, so ugotovili indijski zdravniki. Danes 62- letna Kantabai jim je namreč zaupala, da je leta 1978 zanosila. Ginekolog jo je takrat opozoril, da ima otrok malo možnosti za preživetje, saj se plod razvija izven maternice. Prestrašena ob misli na operacijo je pobegnila nazaj v svojo vas, bolečine so izginile, zato je verjela, da je vse v redu.

 Ko se oplojeno jajčece ne ugnezdi v maternični votlini, temveč v jajcevodu, jajčniku, materničnem vratu ali trebušni votlini, govorimo o izvenamaternični, ali ektopični nosečnosti.

Verjeli, da ima raka

"Ob prihodu je pacientka dejala, da jo močno boli trebuh, poleg visoke telesne temperature, je imela še težave z uriniranjem. Ko smo  na desni strani trebuha odkrili izboklino, smo se zbali, da ima raka. Magnetna resonanca in računalniško tomografija sta pozneje nazorno pokazali okostnjak, zaprt v kalcinirani vrečki. Ob vprašanju o predhodnem zdravljenju nam je povedala za nosečnost. Rekla  e, da se je prestrašila in odšla domov, nazaj na svojo vas. Ploda ji nikoli niso odstranili. To bi lahko bila najdaljša ektopična nosečnost na svetu," je lokalnim medijem povedala vodja kirurgije v bolnišnici Dr. Murtaza Akhtar. Presenečena ekipa zdravnikov je namreč preiskala medicinsko literaturo o podobnih primerih: "Ob tem smo naleteli na primer ženske iz Belgije, ki je ostanke ektopične nosečnosti obdržala 18 let, kar je bilo do danes najdaljše zabeleženo obdobje," je dodala zdravnica. 
 

Simptomi izvenmaternične nosečnosti se v nekaterih primerih ne razlikujejo mnogo od zdrave nosečnosti: izostanek menstruacije, slabost, nabrekle prsi…, v mnogih so razlike očitne: močne bolečine, nenadna slabost, nezavest in izgubljanje zavesti, kot posledica šoka nastalega zaradi močne vaginalne krvavitve.

Skelet nerojenega otroka so našli med maternico, črevesjem in mehurjem in je bil pritrjen na organe: "Amniotska tekočina, ki ščiti plod, se je morda absorbirala, mehka tkiva pa sčasoma utekočinila, ostala je kalcinirana vrečka napolnjenjena s tekočino," je dodal Dr. Mohammad Yunus Shah: "Vse to  ji je pritiskalo na urinski sestem, kar je že močno ogrožalo delovanje ledvic," je pojasnil zdravnik. 

Komentarjev 1
  • Mali Miha 12:51 13.marec 2018.

    To novico sem bral že pred tremi leti. Zdaj ne more biti več šokantna. :)