Zdravje > Aktualno
163 ogledov

Starovidnost: Proces, ki se mu ni mogoče izogniti

Starovidnost Profimedias
Nobena vaja za oči ali posebna dieta vam ne bo pomagala ustaviti naravnega poslabšanje vida, opozarjajo nemški oftalmologi.

S starostjo se nam poslabša vid, česar ne moremo ustaviti, saj gre za naravni proces, pravijo oftalmologi. Temu stanju pravimo starovidnost ali presbyopia, kar pomeni, da naše oči postopoma izgubljajo sposobnost fokusiranja na bližnje predmete.

Starovidnost | Avtor: Profimedias Profimedias
Ko dopolnimo 40 let tako običajno začnemo opažati, da vse težje beremo manjše črke. Besede so kar nenkrat zabrisane, pa tudi predmeti v naši bližini niso več tako ostri.

Po štiridesetem

Knjigo ali časopis odmikamo, če hočemo kaj prebrati. Kot radi rečemo, so naše roke kar naenkrat postale prekratke: "Redki so tisti, ki po 45. tem letu za branje ne potrebujejo očal," dodajajo strokovnjaki.

Na koncu tako vsi potrebujemo očala

Z leti, pri nekaterih prej, pri drugih pozneje, se torej začenjo starati še oči. Očesna leča začne počasi izgubljati svojo prožnost. Za prilagajanje očesne leče je namreč odgovorna mišica, ki je vse šibkejša in manj prožnejša in to je razlog, da večina ljudi potrebuje očala. 

Strokovnjaki še priporočajo, da je v takem primeru veliko bolje obiskati oftalmologa, kot pa da očala kupujemo v drogeriji. Čeprav so  cenejša, je težko zadeti pravo dioptrijo. Zaradi netočne dioptrije in netočne optične razdalje med centri leč so možni glavoboli, utrujene oči in po dolgem nošenju tudi težave z očmi in binokularnim vidom ali celo škiljenje, opozarjajo okulisti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.