Zdravje > Aktualno
2167 ogledov

Stavka najverjetneje bo, kaj bo z naročenimi pacienti?

Zdravniki Profimedia
Zdravniški sindikat Fides se pripravlja na jutrišnjo enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov. "Motnja v procesu bo, je pa zdravniška stavka zelo omejena, zato naj hujših posledic za paciente ne bi bilo," pojasnjujejo.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Damjan Polh je sporočil, da stavka zdravnikov jutri najverjetneje bo in da so priprave v teku. Vladna stran se dan pred napovedano enodnevno opozorilno stavko zdravnikov ni udeležila pogajanj, po doslej znanih informacijah bodo vladno pogajalsko skupino za reševanje stavkovnih zahtev oblikovali ta teden.

Zvečer naj bi bilo znano, ali bo morebiti jutrišnja stavka odpadla, čeprav je Polh ob tem povedal, da je za to malo možnosti. Če bo izpeljana, bo potekala med 7. in 21. uro in to v večini zdravstvenih zavodov v Sloveniji.

Organizacija dela je po besedah sindikalista prepuščena zavodom. "Motnja v procesu bo, je pa zdravniška stavka zelo omejena, zato naj hujših posledic za paciente ne bi bilo," je pojasnil. Ponovil je, da to ni stavka proti pacientom, ampak proti vladi. Po njegovem, so s predstavniki vlade podpisali nekaj, kar jih zavezuje, pa se tega ne držijo.

O morebitni odpovedi terminov obvešča ambulanta

V največjem zdravstvenem domu v Sloveniji so nam pojasnili, da je odločitev za stavko prostovoljna odločitev vsakega zaposlenega. V primeru, da ste naročeni, pa vas mora o odpovedi obvestiti ambulanta. "Ambulante zdravnikov, ki se bodo pridružili stavki, bodo o morebitnih odpovedih paciente obvestili, iz dozdajšnjih izkušenj do odpovedi terminov večinoma ni prihajalo. V ZD Ljubljana bo spoštoval pravico zaposlenih do stavke, delo pa bo organizirano tako, da bo delo potekalo za vse nujne paciente nemoteno in da ne bo ogroženo zdravje pacientov. Pacientom, ki niso nujni, predlagamo, da poiščejo storitev v ambulanti v enem od naslednjih dneh," je dodala predstavnica za stike z javnostmi v Zdravstvenem domu Ljubljana Rajka Vignjević Pupovac.

Če opozorilna stavka ne bo zalegla, so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides že napovedali tudi njeno nadaljevanje, in sicer od 15. januarja do sprejetja sklepa o prenehanju stavke ali pa do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Tako bo po potekala stavkaa

Stavka bo v torek potekala od 7. do 21. ure na delovnih mestih v obliki popolne prekinitve dela, a z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. V večjih zdravstvenih ustanovah pa bodo v dopoldanskih urah potekali tudi zbori zaposlenih. Za večino zdravstvenih storitev bo veljal enak razpored kot ob praznikih.

Na dan stavke bodo izvajali zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. To so zlasti: 

  • zdravljenje vročinskih stanj in infekcij,
  • zdravljenje poškodb in zastrupitev,
  • zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njihova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,
  • druge storitve nujne zdravniške pomoči,
  • opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih alineah (triažni pregledi),
  • predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih alinei. Za prvi pregled se šteje na primarni ravni prva obravnava, na sekundarni in terciarni ravni pa prva napotitev k specialistu zaradi nove bolezni ali stanja ali zaradi poslabšanja bolezni.

Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati še naslednje storitve:

  • vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let,
  • vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom,
  • ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

dezurni@styria-media.si.

 

 

Komentarjev 16
  • atamama 20:57 08.januar 2024.

    V naslovu imamo retorično vprašanje. odgovor je znan, vsak se bo znašel po svoje. Zanimivo pa bo pogledati ''štemplanje'' zdravnikov. Jutri je torek, torej bo na privatni kliniki delalo 6 zdravnikov redno zaposlenih v javni ustanovi. Zanima me ali bodo ...prikaži več delali-štrajkali od 7-15. Ker ko ne štrajkajo se pojavijo v privatni ustanovi nekje med 14:15 do 14:45. Delati začnejo ob 15:00. Za zjokat pa je, da so o tem obveščeni v vodstvih javne ustanove in novinarji. Pa nobeden ne reagira, zakaj neki ne?

  • Antivaxer 18:06 08.januar 2024.

    Hipokratova prisega po novem obsega samo tri zaobljube dohtarjev: Prisežem na Apolona zdravnika in Asklepija in Higiejo in Panakejo in na vse bogove in boginje ter jih kličem za priče, da bom s to prisego in to pogodbo izpolnjeval po ...prikaži več možnosti in presodnosti: 1.Da bom vedno tarnal, da nisem dovolj plačan 2.Da bom vedno tarnal, da nisem dovolj plačan 3.Da bom vedno tarnal, da nisem dovolj plačan! Amen!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 17:32 08.januar 2024.

    Sprovocirani od nove vlade so sodniki in zdravniki pokazali svoj pravi obraz, bandi gre samo za denar...(naj mi izjeme oprostijo)...Ampak pri nas so ljudje takšne ovce da bodo seveda verjeli vse kar jim bodo "gaspud duhtar" povejdli....Pohitite ovce in se ...prikaži več cepite proti Covidu preden cepivo dokončno prepovedo zaradi nevarnih posledic...