Zdravje > Aktualno
7 ogledov

Ste se osramotili?

sneg padec poškodba Shutterstock
Manekenka, ki se spotakne na stezi. Fina dama, ki ji spodrsne na ledu. Otrok, ki se meče na tleh v trgovini, pomembnež, ki mu počijo šivi na hlačah … Vsakemu se je že zgodilo, da je bil osramočen, je iz sebe naredil norca ali vsaj veliko nerodo.

V tistem trenutku je zadrega res velika, ima pa lahko zanimive posledice. Še posebej, če pokažete svojo zadrego tudi drugim. Raziskava strokovnjakov z Univerze Columbia je pokazala, da boste osebam v okolici po neljubem dogodku bolj simpatični in lažje vam bodo zaupali. Zadrega pokaže drugim našo občutljivost, ki vzbuja sočutje in empatijo.

Stiska oziroma nelagodje, ki ga čutimo, je podoben opravičilu. Zavedanje, da smo naredili nekaj narobe in da želimo popraviti vtis, kaže na občutljivost do drugih.

Bolj dostopni in ustrežljivi 

Da bi popravili zadrego postanemo po dogodku bolj dostopni, ustrežljivi in nesebični. Tako ugotavlja raziskava strokovnjakov z Univerze v Bostonu.

V raziskavi je sodelovalo 108 študentov, ki so morali opraviti neprijetne naloge … Morali so na primer plesati ali oponašati petletnega otroka, ko so jih opazovali skozi steklo. V nadaljevanju jih je avtor raziskave prosil, da si v naslednjih dneh vsak dan vzamejo pol ure in rešujejo vprašalnike. Tisti, ki so se počutili bolj osramočene, so pristali na več dni pomoči in sodelovanja. Kot bi imeli občutek, da morajo popraviti slab vtis.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.