Zdravje > Aktualno
128 ogledov

Številne blagovne znamke s strupenimi ostanki

tamponi Shutterstock
V skoraj polovici testiranih izdelkov našli sledi škodljivih kemikalij.

Tampax, Always, o.b. in številne druge znamke tamponov in higienskih vložkov, ki se prodajajo v Franciji, lahko vsebujejo potencialno strupene ostanke, trdi nova raziskava objavljena v reviji 60 Millions de Consommateus. V petih od enajstih testiranih izdelkov so našli sledi nekaterih kemikalij kot so denimo dioksini in insekticidi.

Res so ugotovili sledi glifosata

Ugotovitve so povzročile, da je ena od znamk že preklicala 3.100 škatel higienskih vložkov za prodajo v Franciji in Kanadi. 

Corman, ki izdeluje organske dnevne vložke, je za tiskovno agencijo AFP povedal, da so izvedli lastno, interno analizo in so res ugotovili sledi glifosata, ki je bolj znan kot sistemski herbicit širokega spektra, ki se uporablja za uničevanje plevela. Bile so narejene že številne raziskave o toksičnosti glifosata, lani pa je Mednarodna agencija za raziskave raka Svetovne zdravstvene organizacije na temelju epidemiloških raziskav, poskusov na živalih in poskusov in vitro, glifosat razvrstila med snovi, ki so verjetno rakotvorne za ljudi, se pravi kategorije 2A.

Javnosti so sporočili, da je šlo le za previdnostni ukrep, medtem pa raziskujejo svoje dobavne verige. “Ne milsimo, da so izdelki nevarni, gre le za previdnostni ukrep, saj je naša prednostna naloga varnost in zdravje potrošnikov,” je dejal njihov tiskovni predstavnik.

V različnih blagovnih znamkah

Pisci pri 60 Millions so objavili, da so v Tampax Compak Active Regular Fresh tamponih našli tudi sledi halogenih odpadkov, v nekaterih higienskih vložkih Always pa so našli ostanke klorovih pesticidov in piretroidnih insekticidov.

Dioksine, ki jih povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek raka, reproduktivnih in razvojnih problemov ter s slabšim imunskim sistemom, so našli tudi v izdelkih blagovne znamke o.b. in Nett.

The guardian poroča, da je bil pobudnik poročila francoski nacionalni inštitut za potrošnike, ki zahteva strožji nadzor nad ženskimi vložki in tamponi. Želijo si tudi večjo preglednost pri označevanju sestavin, v ta namen so lani zbrali skoraj 190.000 podpisov.

“Ko kupujemo kozmetične izdelke, dobimo vedno informacijo, kaj vsebujejo in kako so narejeni. Ko gre pa za izdelke, ki jih uporabljamo vsak dan in so ves čas v stiku z našimi intimnimi predeli, pa ne vemo, kaj je v njih,” je za BFM TV povedala pobudnica peticije Melanie Doerflinger

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.