Zdravje > Aktualno
74 ogledov

Število alergikov se je potrojilo

Zaradi vrtca ne bo odpornost nič večja. Žurnal24 main
V Sloveniji ima astmo 15 odstotkov otrok in mladostnikov. Razraščanje bolezni dihal je posledica onesnaženja, kajenja in stresa.

"Število alergijskih bolezni se je v zadnjih 20-ih letih kar potrojilo," pravi pediatrinja Špela Žnidaršič Reljič.

Najpogostejša alergijska bolezen otrok in odraslih je alergijsko vnetje nosne sluznice ali alergijski rinitis. V industrijsko razvitejših predelih sveta prizadene kar deset do 30 odstotkov prebivalstva, njegova pojavnost pa še narašča.

Alergijski rinitis naj bi imelo povprečno nekaj več kot osem odstotkov otrok, starih šest ali sedem let, in povprečno 15 odstotkov mladostnikov, starih od 13 do 14 let. Bolezen se lahko pojavi kadarkoli, najpogosteje pa med 15. in 25. letom starosti, navajajo strokovnjaki z mariborske klinike za pediatrijo.

 

Astmo ima v sloveniji 15 odstotkov mladostnikov

Najpogostejša kronična bolezen otrok v industrijskih in tudi razvijajočih se državah je astma. Po besedah Maje Skerbinjek Kavalar iz zasebne pediatrične ambulante Čebelica jo ima v Sloveniji 15 odstotkov otrok in mladostnikov. Znaki astme se lahko pojavijo že v prvih mesecih življenja, vrh pa dosežejo pri sedmem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.