Zdravje > Aktualno
111 ogledov

Število obiskov pri zdravniku zaradi duševnih motenj narašča

Ljubljana 13.05.09, zdravila, kapsule, antidepresivi, tablete, antibiotiki, Foto arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
V Sloveniji je bilo lani izdanih več kot 525 tisoč receptov za antidepresive. Poraba antidepresivov narašča tako v Sloveniji kot v drugih državah OECD. Ob naraščanju predpisovanja antidepresivov pa upada predpisovanje pomirjeval.

Po podatkih NIJZ so zdravniki v Sloveniji leta 2010 izdali 459.681 receptov za antidepresive, lani pa že pa 525.206. Največ antidepresivov zdravniki predpišejo odraslim med 45. in 64. letom starosti. Antidepresive uživa dvakrat več žensk kot moških.

K zdravniku večkrat ženske kot moški

So antidepresivi zares neučinkoviti? | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tisti, ki so obiskali osebnega zdravnika zaradi težav z duševnim zdravjem, so imeli najpogosteje anksiozne motnje, reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje ter depresivne epizode, kažejo podatki za leti 2011 in 2012.  Pri moških so sledilie težave zaradi duševnih in vedenjskih motenj, ki jih je povzročilo uživanje alkohola, pri ženskah pa neopredeljena demenca, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ.

Po podatkih inštituta so družinski zdravniki v letih med 2009 in 2013 zabeležili slaba dva odstotka več obiskov zaradi različnih duševnih motenj. Večkrat so zdravnika zaradi težav duševnega zdravja obiskale ženske kot moški, še ugotavljajo na inštitutu.

Dolgi bolniški staleži

Zaradi duševnih motenj je bilo pri izbranih zdravnikih v Sloveniji med leti 2009 in 2013 v povprečju zabeleženih 18.471 primerov bolniškega staleža na leto, kar je 2,5 odstotka vseh bolniških staležev. Večkrat so bile na bolniški zaradi težav z duševnim zdravjem ženske kot moški. A ob tem na inštitutu poudarjajo, da moški o težavah z duševnim zdravjem neradi spregovorijo in neradi obiščejo zdravnika oziroma se s težavami spopadajo drugače kot ženske.

Bolniška odsotnost zaradi duševnih težav je dolga. Povprečno trajanje odsotnosti z dela zaradi duševnih motenj je med leti 2009 in 2013 znašalo 44 dni. Moški so v povprečju zaradi duševnih motenj dlje v bolniškem staležu, in sicer 48 dni, ženske pa 42 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.