Zdravje > Aktualno
271 ogledov

Število samomorov spet narašča

depresija Shutterstock
Slovenija se po samomorilnem količniku uvršča v sam vrh na lestvici najbolj ogroženih držav na svetu.

V Sloveniji od leta 2010 spet narašča število samomorov. Po podatkih Javnega Inštituta za nacionalno zdravje (JINZ), je lani storilo samomor 448 oseb, kar je pet oseb več kot leto prej in kar 32 več, kot leta 2010. Ob današnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora na Inštitutu opozarjajo, da se Slovenija po samomorilnem količniku uvršča med deset najbolj ogroženih držav na svetu.

V Sloveniji je samomor še vedno stigmatiziran in ljudje se pogosto ne zavedajo, da samomor pomeni prezgodnjo smrt. “Tako stališče je lahko povezano s strahom, nezadostnim poznavanjem ozadja samomora ali duševnih bolezni. Nekateri ljudje mislijo, da je oseba sama odgovorna za to, da se je znašla v hudi stiski. Seveda to ne drži,” pravijo na inštitutu.

Samomor je sicer posledica zapletenega delovanja več dejavnikov tveganja, zato svojci, prijatelji in znanci pri osebi pogosto spregledamo samomorilna nagnjenja.  “Gre za preplet bioloških, osebnostnih in okoljskih vplivov, ki naredijo osebo bolj ranljivo. Med glavne dejavnike tveganja prištevamo nezdravljene duševne motnje, pretekli poskus samomora, zlorabo alkohola in drog, izgubo smisla v življenju, oslamljenost, težave v medosebnih odnosih, ovdovelost, nedavno spremembno zakonskega stana, slab socioekonomski status, kronične bolezni in bolečine,” naštevajo. K samomoru so bolj nagnjeni moški, lani je v Sloveniji storilo samomor 361 moških in 87 žensk.

Slovenci prekolesarili pol sveta

Letošnji svetovni dan poteka pod geslom “Preprečevanje samomora – ves svet povezan”, ki opozarja na pomembnost povezav na različnih ravneh za uspešno preprečevanje samomora. V okviru obeležitve od 11. avgusta poteka simbolična akcija “Prekolesarimo svet”, ki je tudi v Sloveniji naletela na lep odziv. Izziv akcije je, da bi udeleženci prekolesarli 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg zemlje, kar simbolizira povezanost celega sveta. Pri nas se je odzvalo več kot sto udeležencev, ki so prekolesarili več kot 20.000 kilometrov.

Geslo, ki sta ga Svetovna zdravstvena organizacija WHO in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora izbrali letos,  opozarja na  pomembnost  povezav na različnih ravneh za uspešno preprečevanje samomora.  Pomembna je tako povezanost na področju kliničnih, povezovanje in sodelovanje med različnimi akterji in resorji, povezanost na nacionalni in mednarodni ravni ter mogoče ključno, povezanost med ljudmi. “Slednja je še posebej pomembna za ogrožene posameznike, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne vezi med ljudmi lahko delujejo varovalno,” pravijo na NIJZ. 

Komentarjev 1
  • Socialno ogroženi Slovenije SO 09:33 10.september 2014.

    Odgovornost za alarmantno situacijo gre iskati pri odgovornih, to pa je predvsem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrica Anja Kopač Mrak iz vrst SD, kateri se obeta nov mandat.Koliko mora znašati letno število samomorilcev, ...prikaži več da se bo kdo zganil?Kaj pravi poročilo varuhinje človekovih pravic?Kje je predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor?Kje je premierka v odhodu, ga. Alenka Bratušek?Spoštovani, to so vaši sodržavljani, umirajo iz socialnih in nato osebnostnih stisk v državi, katero vi vodite.Posledično so tudi vaše roke krvave.Bo kdo od vas prevzel odgovornost za stanje na tem področju?