Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Stop kajenju v prisotnosti nosečnice

cigareta Saša Despot
Kajenje v avtomobilu bi prepovedali ne le ob prisotnosti mladoletnih oseb, ampak tudi nosečnice, izključili bi možnost kadilnic ter uvedli enotno embalažo s prepovedjo oglaševanja za vse tobačne izdelke.

Nacionalni inštitut za javno zdravje predlaga več ukrepov, ki bi jih bilo po njihovi oceni potrebno vključiti v Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je trenutno v javni razpravi.

"Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti ter velike stroške za posameznika, zdravstveni sektor in družbo, zato je pomembno, da odločno in takoj ukrepamo v smeri zmanjševanja razširjenosti in posledic uporabe tobaka," pojasnjujejo na NIJZ. "Vsak dan v Sloveniji umre 10 prebivalcev zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, kar je letno več kot vseh smrti zaradi alkohola, prepovedanih drog, AIDS-a, vseh nezgod (vključno s prometnimi) in samomorov skupaj."

Enotna embalaža za vse izdelke

cigareti, oznake | Avtor: EPA EPA
Zato predlagajo, da se v predlagani zakon dodatno vključi uvedba enotne embalaže za vse tobačne izdelke in ne le za cigarete in tobak za zvijanje, kot je določeno v predlogu zakona.

"Enotna embalaža namreč skupaj s popolno prepovedjo oglaševanja brez izjem in prepovedjo razstavljanja tobačnih izdelkov zagotavlja visoko stopnjo zaščite pred oglaševanjem tobačnih izdelkov," poudarjajo pri NIJZ. "Ocenjujemo, da je za največjo možno učinkovitost nove zakonodaje, še posebej med otroci, najstniki in mladimi, pomembno, da ne delamo razlik med različnimi tobačnimi izdelki in s tem morda spodbudimo prehode na izdelke, ki jih te določbe ne zadevajo."

Manj prodajnih mest

Predlagajo tudi, da se v zakon dodajo ukrepi oziroma nastavki za zmanjševanje števila oziroma gostote prodajnih mest, omejitve vrst prodajnih mest in določbe glede njihove oddaljenosti od mest, kjer se zbirajo otroci, najstniki in mladi.

Poleg tega bi spremenili definicijo zaprtega prostora, ki naj bi upoštevala Smernice za zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu. Le te priporočajo, da se "zaprte" prostore opredeli tako, da vključujejo vse prostore, ki jih pokriva streha ali so omejeni z eno ali več stenami ali na eni ali več straneh, ne glede na vrsto materiala, uporabljenega za streho, stene ali stranice, in ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen.

Prepoved kadilnic

Iz predloga zakona želijo izključiti možnost kadilnic ter da se prepoved kajenja v zasebnih vozilih poleg mladoletnih otrok določi tudi v prisotnosti nosečnic ter predlagajo ustrezno zvišanje sredstev, ki se bdo stekala v sklad pri ministrstvu za zdravje in vključitev vseh vrst tobačnih izdelkov pri zbiranju teh sredstev.

"Zvišanje cen tobačnih izdelkov je najučinkovitejši ukrep za zmanjševanje razširjenosti in posledic kajenja, cene tobačnih izdelkov pa so v Sloveniji še vedno med nižjimi v Evropski uniji," poudarjajo pri NIJZ. 

Vključitev izdelkov z nikotinom

Poleg tega naj se v ustrezne določbe zakona umesti tudi druge izdelke z nikotinom in pomožne izdelke za kajenje. "V tujini se namreč pojavljajo različni izdelki z nikotinom, kot so bonbončki ali voda z nikotinom, ki se bodo najverjetneje slej ko prej pojavili tudi pri nas," opozarjajo pri NIJZ. "Ti izdelki vsebujejo nikotin, ki zasvoji, zato predlagamo, da tako kot druge tudi te izdelke, ki vsebujejo nikotin, umestimo v novo zakonodajo."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Skippy 09:27 01.april 2016.

    Jaz res ne vem, kaj je s skrajneži v tej državi. Kaj pa, če bi nosečnicam, ki so odrasle osebe, sami pustili, da se odloči, poleg koga bo sedela?A naslednjo bo prepoved prodaje mesa v bližini mladoletnikov?

  • Lavdan 19:56 31.marec 2016.

    NIJZ s svojimi protiustavnimi predlogi ruši demokracijo in osebno svobodo. Preskakuje zaporedje ukrepov, saj je treba prej nosečnicam prepovedati kajenje in šele potem kajenje v prisotnosti nosečnic.Predlagam da se razpiše nagrade za žive ali mrtve kadilce po 1000€ in ...prikaži večn se zadevi pride do konca. Morda bo imel potem NIJZ čas sprejeti še kakšen pameten ukrep.