Zdravje > Aktualno
14500 ogledov

Stroka opozarja, ne počnite tega

Profimedia

Predsednik republike Borut Pahor je zadnjega 1. januarja obiskal Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna, kjer je pred kamerami pozdravil dečka Gregorja, prvega novorojenčka v letu 2019 v tamkajšnji porodnišnici. "Danes je zunaj čudovit, sončen januarski zimski dan, ljudje so tukaj srečni, rodilo se je novo življenje. Vsi se sprašujemo, kaj jih čaka, želimo pa jim vse najboljše," je dejal Pahor na dogodku, o katerem smo poročali mediji. Enako bo jutri, ko bomo objavili novico o prvem novorojenčku v letu 2020.

Čeprav je na zunaj vse lepo - novo življenje, darila, nasmehi, lepe želje -  pri delovni Skupini za nenasilje v zdravstveni negi opozarjajo na sporne vidike tovrstnega obiskovanja, ki je vse pogostejše. Poleg predsednika države novorojenčke in njihove matere radi obiščejo še župani, seveda v spremstvu novinarjev, fotografov...

Pri obiskih politikov se ne spoštuje bolnišničnih pravil

Znano je, da porodnišnice praviloma omejujejo obiske porodnice in novorojenčka na zgolj najožje družinske člane, pri obiskih politikov pa se teh omejitev in pravil očitno ne spoštuje. Sicer v bolnišnicah te obiske omejujejo zaradi večjih možnosti okužb, v zimskem času so to zlasti obolenja dihal in gripa. Po mnenju babic in bolniških sester, se z vstopom večjega števila oseb v bolniško ali celo porodno sobe - politike namreč spremljajo še varnostniki, fotografi, novinarji, ob tem še pride celotno vodstvo bolnišnice - to tveganje okužb samo še povečuje. 

Gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka

Proti takšnim obiskom po njihovem govori tudi dejstvo, da gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, ki sta v obdobju po rojstvu še posebej ranljiva. "Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti, predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav itd. lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje," je opozorila Irena Špela Cvetežar, predsednica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi.

Zaradi vsega tega so v zbornici vodstva porodnišnic, babice in medicinske sestre ter specialiste porodništva in ginekologije pozvali  k k sprejetju ustreznih strokovnih pravil in pravil zavodov. "Hkrati delovna skupina poziva splošno javnost in medije, s tem pa tudi politike, župane in druge, da razmislijo o spornih vidikih opisane prakse, saj je dolžnost stroke skrbeti za strokovnost, etičnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje mater in otrok."

V Sloveniji se bo po ocenah Unicefa 1. januarja rodilo približno 51 novorojenčkov, kar je 0,013 odstotka vseh rojstev na svetu na prvi dan novega leta.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 00:41 01.januar 2020.

    Če se že morajo razkazovati, ker drugega nimajo kaj pokazati, naj ostanejo za steklom in ne vstopajo v sobo k mamici in novorojenčici/novorojenčku. Verjmamem, da Pahorček, ki da veliko na svoj image, bo to storil in blebetal v kamero kako ...prikaži več spoštuje nasvete stroke.

  • Kmodri 20:41 31.december 2019.

    Pahorizem.

  • Jambor 19:12 31.december 2019.

    Gre za samovšečne, egoistične, sebične, zahrbtneže, ki še morebiti niso sodelovali pri rojstvu svojega otroka in ...ki jim nihče ne upa reči ne. Zelo verjetno je biti stariš prvega novorojenca v novem letu bolj stresno kot sam porod.Še posebej, če ...prikaži veče pridejo taki mešetarji na obisk.