Zdravje > Aktualno
72 ogledov

Strokovnjaki za higieno so zgroženi

V pižami? Nič več. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Koliko dni nosite pižamo, preden jo operete? Rezultati raziskave so šokantni.

Pižame peremo zelo redko, v njih se zaredijo trdovratni in škodljivi mikrobi. Raziskava podjetja Ergoflex, ki proizvaja vzmetnice, ugotavlja, da jo moški nosijo 14, ženske pa kar 17 noči zaporedoma.

Zgroženi strokovnjaki za higieno opozarjajo, da lahko tako dolgo nošenje pižame brez pranja privede do kožnih infekcij, cistitisa ali celo okužme z MRSA, piše Daily Mail. "Pižama je v neposrednem stiku z našo kožo, ki se ves čas obnavlja in menja celice," opisuje profesorica Šole za higieno in tropsko medicino Sally Bloomfield. Zato so pižame polne mikroorganizmov, ki nam običajno ne škodijo. "Lahko pa nam škodijo, če se določeni mikroorganizmi pojavijo na napačnem mestu," opozarja. Bakterija Staphylococcus lahko denimo povzroči hudo infekcijo, če se pojavi v ranah na koži. Prav tako imamo vsi v našem črevesju bakterijo E. Coli. "Če se ta bakterija pojavi v sečilih, lahko povzroči hudo vnetje mehurja," pravi.

Premalo pižam

Najpogostejši ženski izgovor, zakaj ne menjajo pogosteje pižame, je bil, da imajo le malo pižam. Več kot polovica jih je za izgovor uporabila tudi dejstvo, da jih nosijo le nekaj ur na noč in da so zato po njihovi oceni čiste. Moški so najpogosteje krivdo zvalili na njihove partnerice, kar 74 odstotkov je odgovorilo, da ne perejo perila in da nosijo pač tisto, kar jim je pri roki. Kar 61 odstotkov jih je tudi dejalo, da imajo le nekaj kosov pižame.

Sally Bloomfield svetuje, da pižamo menjamo oziroma operemo vsaj enkrat tedensko. “Če boste pižamo oprali, boste ubili škodljive mikrobe. Če boste pižamo nosili dva tedna in več, se boste težko znebili vseh škodljivih mikrobov s pranjem,” opozarja. Poleg tega se po njenih besedah ti mikrobi selijo tudi na druga oblačila in tako iz človeka na človeka. Predvsem problematična so denimo študentska stanovanja, kjer živi več ljudi skupaj, ali morda družina z otroki. Škodljivi mikrobi se s staršev tako selijo na otroke in obratno. 

Komentarjev 10
  • janez 13:41 17.januar 2015.

    Pižamo vi perete? Jaz jo ne umažem ... :)

  • Bojana Furla 11:39 16.januar 2015.

    Sploh ni res, pižamo nosim 3-4 dni...mislim, da tudi večina žensk dela tako...

  • mph 18:17 13.januar 2015.

    Brez skrbi minusarji, tuširam se vsak dan, včasih 2x (odvisno od dejavnosti, fitness ja ali ne, ...), pidžamo verjetno menjam na kakšen teden, ... :-)