Zdravje > Aktualno
5308 ogledov

NIJZ: To je rekordna številka, največja obolevnost v novogoriški regiji

Borelioza
Razširjena je po vsej Sloveniji. Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije.

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis. Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.

Zdravje Zaradi te bolezni smo Slovenci najbolj ogroženi na svetu

Najbolj ogroženi na svetu

Lymska borelioza ( LM)je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Razširjena je po vsej Sloveniji. Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije. Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu. 

Redkejša bolezen, ki jo prenašajo klopi pri nas, je humana granulocitna anaplazmoza

To je rekordna številka

Po podatkih NIJZ je v tem letu do 21. aprila v Sloveniji za LM zbolelo 419 oseb, 248 žensk in 171 moških. V letu 2018 je po prelimenarnih podatkih za to boleznijo zbolelo kar 7543 oseb. "To je rekordna številka in je največ v zadnjih desetih letih. Za LM  zbolevajo ljudje vseh starosti, v zadnjih letih največ od 55 do 64 let. In med obolelilmi je vedno nekaj več žensk," je dejala Dr. Marta Grčič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Za razliko od KME jo najdemo povsod po Sloveniji, kjer se pojavljajo klopi. najvišja obolevnost je bila v zadnjem letu v novogoriški regiji, kjer pa je pojavnost KME nizka. Visoko pojavnost borelioze zaznavamo tudi v kranjski, novomeški in murskosoboški regiji, kjer je prav tako zelo malo KME," je dodala strokovnjakinja. Cepiva proti temu virusu nimamo. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Kaj je lymska borelioza

  • Bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Borrelia, razširjene so v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije.
  • Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa rodu Ixodes;
  • Lymska borelioza se pojavlja preko celega leta, vendar je najpogostejša od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi ojačajo dejavnost klopov.

Za KME obstaja cepivo

Klopni meningoencifalitis sicer ni tako pogosta bolezen, je pa veliko nevarnejša. V letošnjem letu so na NIJZ prijavili štiri obolele, tri ženske in en moški. "Obolevnost za KMe je najvišja v kranjski in koroški regiji. Potem tudi v enem delu celjske regije, gre za obočje Mozirja in v Ljubljanski regiji, v okolici  Cerknice in Ribnice, Bistveno manj je KME na območju Novega mesta in na Goriškem, te ob morju," je pojasnila strokovnjakinja z NIJZ.

Cepljenje Novost Zdravje Cepljenje proti KME brezplačno, a ne za vse

Sicer je v letu 2018 za KME zbolelo 153 ljudi, za razliko od LM, pa tukaj bolj zbolevajo moški. 

  • Je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa.
  • Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni.
  • V Evropi je znanih veliko naravnih žarišč klopnega meningoencefalitisa (KME), posebej v osrednji in vzhodni Evropi, Skandinaviji in baltskih državah. Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.