Zdravje > Aktualno
666 ogledov

Strupena nova oblačila

ženska nakupovanje oblačila trgovina Shutterstock
Ste razmišljali ali je treba nov kos oblačila oprati?

Imate navado, da oblačilo, ki ste ga ravnokar kupili, oblečete takoj? Napaka, pravijo strokovnjaki, ki opozarjajo, da je takšno početje lahko zelo nevarno za vaše zdravje.

Za oblačilom je dolga pot

pralni stroj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot prvo, je oblačilo v trgovini verjetno pred vami pomerilo že kar nekaj ljudi, ki so na tkanini pustili bakterije. Sicer pa je bilo to oblačilo po izdelavi shranjeno v različnih prašnih skladiščih, polnih mikrobov, ki lahko pozvročijo številne bolezni. Nenazadnje je pot od začetka izdelave do končnega izdelka in na konuc do kupca precej dolga, Transport po navadi poteka s kontejnerji, kupci pa tako in tako ne moremo vedeti, od kod je to oblačilo prišlo.

Kdo ve, kakšne kemikalije so uporabili

Strokovnjaki zato opozarjajo, da veliko oblačil, preden jih sešijejo, potrebuje kemično obdelavo. Izdelovalci ob tem uporabljajo različne kemikalije, pa tudi zakoni glede njihove uporabe na različnih koncih sveta niso enaki. Prav lahko se zgodi, da je kemikalija, ki jo uporabljajo v neki državi, drugje prepovedana, česar seveda ne moremo vedeti.

V oblačilu se lahko razvijejo celo uši

Dermatologi opozarjajo, da se v tkaninah lahko razvijejo bakterije, glivice in tudi uši. Če oblačila ne operemo, se nam torej prav lahko pripeti okužba na koži, ki se kaže kot srbečica, draženje in rdečica. Na koži se pojavijo izpuščaji in drugi simptomi, s katerimi se koža bori pred hujšo infekcijo.

Pityriasis rosea

Dermatologi opozarjajo predvsem pred boleznijo "Pityriasis rosea", ki lahko prizadene tako otroke kot odrasle. Čeprav bolezen ni nalezljiva, se pojavi rdečica, ki zelo srbi in traja od šest do osem tednov.

Vzok za nastanek te kožne bolezni je lahko tudi padec imunskega sistema, zato je v tem času še posebej pomembno, da oblačilo pred prvo uporabo operemo v pralnem stroju. In katera so oblačila, ki jih je res dobro prej oprati? Vsekakor so to spodnje perilo, športna oblačila, kopalke, pižame in otroška oblačila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.