Zdravje > Aktualno
1104 ogledov

Študenti podpisujejo peticijo: Za ohranitev zdravstvenega doma tudi na ulice

študenti Saša Despot
Če bo treba, tudi na ulice..

 | Avtor: ŠOS ŠOS
"Bodi za ohranitev študentskega zdravstvenega doma," je naslov peticije, ki jo od danes podpisujejo študenti ljubljanskih fakultet. V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani so namreč pričeli zbirati podpise za ohranite doma, ki na Aškerčevi deluje že od leta 1992: "Opozoriti je potrebno tudi, da ima v Sloveniji od vseh univerz, zdravstveni dom namenjen študentom urejen le Univerza v Ljubljani in bi morala biti vzor za nadaljnje tovrstne prakse. Z ukinitvijo, se torej premikamo nazaj namesto, da bi gradili na boljši prihodnosti za sedanje in tudi prihodnje generacije študentov," piše v sporočilu za javnost ŠOU.

Če to ne bo zadostovalo, ne izključujejo niti možnosti protestov, so sporočili iz ŠOU v Ljubljani, ki nasprotuje tako ukinitvi kot pripojitvi doma drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom.

V ŠOU v Ljubljani opozarjajo, da Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že vrsto let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študirajo v Ljubljani in imajo osebnega zdravnika v svojem domačem kraju.

Ker je ta zdravnik predaleč za vse nujne zdravstvene preglede, je študentski zdravstveni dom, ki deluje v kraju izobraževanja mnogih slovenskih študentov, po njihovem nujen.

V zdravstvenem domu za študente imajo poleg splošnih ambulant tudi ginekološke, psihiatrične in zobozdravstvene ordinacije ter laboratorije. 

Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma  na Aškerčevi veliko hitreje dostopne, njihovo omejevanje pa bi pomenilo povečanje zdravstvenega tveganja za ljubljanske študente: "Ukinitev nujnih zdravstvenih storitev z namenom ustanavljanja tržno naravnanih storitev, ni sprejemljiva, pomeni korak nazaj in sicer na škodo zdravja študentov," dodajajo. 

Tako ministrstvo za zdravje kot tudi Mestno občino Ljubljana so pozvali k najhitrejšemu odgovoru in pojasnitvi trenutnega stanja. Če bo do ukinitve, ali pripojitve zdravstvenega doma prišlo, ne izključujejo niti možnosti protestov.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so pred dnevi napovedali, da se bodo zaradi neresničnih informacij v javnosti  še ta teden sestali s predstavniki ŠOU in Študentskega društva Iskra.

Pri tem so pojasnili, da je ustanoviteljica zdravstvenega doma za študente v Ljubljani država, Mol pa je trenutno lastnica manj kot tretjine stavbe na Aškerčevi, kjer bo, kot zagotavljajo, zdravstveni dom še naprej.

MOL: Direktorica širi laži

"Menimo, da večino neresničnih, da ne rečemo celo neumestnih govoric o ukinitvi zdravstvenega doma za študente in celo gradnji hotela, medijem posreduje direktorica študentskega zdravstvenega doma. Morda se boji morebitnih sprememb, ki bi ob pripojitvi študentskega zdravstvenega doma k najboljšemu zdravstvenemu domu v Sloveniji nastale zanjo osebno," so zapisali.

 

 

 

Komentarjev 2
  • Jana Bejba 18:53 29.november 2017.

    A se podpisujejo samo študentje, a lahko tudi fizična oseba? Peticija: Link: http://www.sou-lj.si/sl/vsebina/peticija-za-ohranitev-studentskega-zdravstvenega-doma

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 21:09 27.november 2017.

    Pejte raj kaj delat ne pa afne guncat celo zivljenje!!!