Zdravje > Aktualno
916 ogledov

Italijane zanimalo, ali lahko človek okuži pse in mačke

Profimedia
V študiji so preučili 540 psov in 277 mačk  na severu Italije, zlasti v Lombardiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela.

Študija italijanskih znanstvenikov je pokazala, da lahko človek prenaša koronavirus na mačke in pse. Preučili so 540 psov in 277 mač severu Italije, zlasti v Lombardiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela.

Raziskovalci so v vzorcih krvi potrdili protitelesa proti temu virusu pri 3,4 odstotka psov in 3,9 odstotka mačk, kar kaže, da so bili okuženi z virusom.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Ugotovljena prisotnost virusa ne dokazuje neposredno okužbe s SARS-CoV-2. Brisi na aktivne virusne okužbe so bili pri vseh živalih negativni, testiranje je potekalo od marca do maja letos.

Nemški mediji medtem povzemajo izjavo Thomasa Mettenleiterja, direktorja nemškega državnega inštituta za raziskave zdravja živali (FLI). Ta je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal, da rezultati kažejo na možen prenos med ljudmi in živalmi. "Ti rezultati potrjujejo to, kar vemo že od prej," je povedal Mettenleiter in opozoril, da študija ni dodatno potrjena, kar pomeni, da so potrebne nove tovrstne preiskave. Ob tem je pojasnil, da večina testiranih živali vendarle prihaja iz gospodinjstev, ki jih je prizadel koronavirus, kar pomeni, da se je okužba prenesla z ljudi na živali.

Psi in mačke ne širijo virusa

Poudaril je, da psi in mačke ne igrajo pomembne vloge pri širjenju virusa, zato zdravi ljudje ne smejo omejiti stika s svojimi hišnimi ljubljenčki. Ljudje, okuženi s koronavirusom, bi morali ravnati drugače oziroma se vzdržati se stikov, čeprav zaenkrat še ni znakov, da bi živali lahko umrle zaradi virusa.

Koronavirusi CoV

Koronavirus covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Spadajo v družino Coronaviridae, genom virusa ima RNK molekulo. Družina koronavirusov se deli na alfa, beta, gama in delta–koronaviruse. Alfa in beta običajno okužijo sesalce, medtem ko gama in delta–koronavirusi okužijo ptice in ribe. Koronavirus CoV-2 spada med betakorona viruse. Med betakoronaviruse spadata tudi SARS-Cov (koronavirus, ki povzroča sindrom akutne respiratorne stiske) in MERS-CoV  (koronavirus, ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom). Novi koronavirus Cov-2 je bolj podoben SARS CoV-2 kot pa MERS-CoV, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). 

Številne raziskave na prisotnost SARS-CoV-2 pri različnih vrstah živalih

SARS CoV-2, potrjen pri ljudeh, ima v 96,2% enako zaporedje nukleotidov s koronavirusom netopirjev RaTG13, ki so ga leta 2013 ugotovili pri vrsti netopirjev v provinci Yunnan na Kitajskem. Omenjena  vrsta netopirjev v Sloveniji ne živi. Genetske primerjave SARS-Cov-2 in betakoronavirusov iz netopirjev na Kitajskem kažejo na to, da predniki SARS-CoV-2 izvirajo iz koronavirusov netopirjev. Zelo verjetno pa je, da je bil pri prenosu SARSCoV-2 iz netopirjev na človeka vključen (neznan) vmesni gostitelj. Po svetu zato potekajo raziskave na prisotnost SARS-CoV-2 pri različnih vrstah živalih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar nadine20
    nadine20 17:05 11.avgust 2020.

    Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna mera je 2% ...prikaži več% na leto. Kontakt: leydifinance@gmail.com To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita - Osebno posojilo - Ste v arhivu itd. Prijavlje