Zdravje > Aktualno
54329 ogledov

Presenečenje: Cepivu AstraZenece so rekli "ne"

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Za razliko od EU Švicarji zahtevali dodatne študije o varnosti in učinkovitosti cepiva. To bo v Slovenijo prispelo v nedeljo.

Medtem ko AstraZeneca in univerza Oxford načrtujeta izdelavo naslednje generacije cepiva proti covid-19, (danes so sporočili, da bo ščitilo pred novimi sevi koronavirusa), je švicarski regulator sporočil, da jim podatki in študije o trenutnem cepivu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca ne zadoščajo za odobritev.

"Potrebni so še dodatni testi za podrobnejšo oceno varnosti, učinkovitosti in kakovosti," je sporočil Swissmedic, medtem ko je cepivo že odobreno v številnih državah, vključno z Evropsko unijo.

"Za pridobitev končne ocene bo družba morala predložiti dodatne podatke o učinkovitosti v tretji fazi kliničnih preizkusov, ki trenutno poteka v Severni in Južni Ameriki in ki jih bo treba analizirati," pojasnjujejo.

Prve odmerke cepiva AstraZeneca, ki je vektorsko DNA-cepivo in torej drugačno od trenutnih cepiv proti covidu-19, v Sloveniji pričakujemo v nedeljo. Ker je cepivo zelo stabilno, bodo pri nas z njim cepljeni tisti, ki ne morejo priti do cepilnih mest.

Zaradi nedokončane študije glede učinkovitosti cepiva pri starejših in nekaterih informacij, da je cepivo AstraZenece pri starejših bistveno manj učinkovito, bodo sicer s tem cepivom v številnih evropskih državam cepili le mlajše od 65 let. V Sloveniji je namenjeno cepljenju starejših nepokretnih oseb.

Njegova prednost je v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih in je tudi bistveno cenejše. Učinkovitost pa ocenjujejo na 70 odstotkov, a je pri tem treba vedeti, da se učinkovitost razlikuje glede na mutacije osnovnega tipa virusa, je pojasnil Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. "Številka 70 odstotkov je zelo dobra, če jo primerjamo z drugimi cepivi, denimo za sezonsko gripo," je prepričan.

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Rak in še covid: Kako poteka zdravljenje in kaj je s cepljenjem

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • si_rob 10:57 04.februar 2021.

    Cepivo Astrazenece je drugačno od Feizerja. Je vektorsko, tako kot rusko in kitajsko. Ne Naredi tolike škode.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 10:05 04.februar 2021.

    Ma sigurno je varno, pejte se cepit, sej so prej rekli po TV-ju, da je varno.

  • sam1 09:55 04.februar 2021.

    Zakaj niso za strokovno mnenje vprašali dr. Ivana,on v tem cepivu ne vidi nikakršnega problema......