Zdravje > Aktualno
351 ogledov

Ta zvok vas lahko ubije

Zvok Profimedias
Vsi vemo, da nam lahko močan zvok povzroči poškodbe in da lahko zaradi tega izgubimo sluh. Bi zvok lahko tako poškodoval tudi druge organe v telesu in nas celo ubil?

Odgovor je pritrdilen. “Zvočno orožje” je v nizozemskem mestu Noordwijk in je v lasti Evropske vesoljske agencije. Uradno se imenuje Large European Acoustic Facility (LEAF), namenjeno pa je preizkušanju satelitov. 

S tem zvočniškim sistemom preverjajo, kako vesoljska plovila prenašajo zvok, ki ga proizvede raketa, ko v vesolje izstreli satelit.

Tudi ultrazvok in infrazvok 

Dušik, ki ga spustijo skozi zvočni lijak, lahko proizvede hrup preko 154 decibelov. Kratkotrajna izpostavljenost tej jakosti ni smrtna. Takoj bi umrli pri jakosti med 185 in 200 decibelov. Če bi bili ob LEAF-u nekoliko dlje, pa bi umrli tudi ob nižji jakosti.

Domneva se, da lahko zelo intenziven zvok povzroči nekakšen strdek zraku, ki pride iz pljuč do srca in povzroči smrt. Obstaja pa možnost, da bi pljuča ob takšnem zračnem tlaku ob takšnem zvoku le razneslo, piše Focus.

Težav ne povzroča le hrup. Obstajajo dokazi, da lahko ultrazvok ob visoki intenzivnosti, ki je neslišen za človeško uho, povzroči telesne poškodbe. Enako lahko škodijo tudi nekatere zelo nizke frekvence oziroma infrazvok. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1