Zdravje > Aktualno
129 ogledov

Tableta proti staranju

Kontracepcijska tabletka je pred kratkim praznovala 50-letnico obstoja. (Foto: S Žurnal24 main
Se vam zdi človeško življenje prekratko? Morda se obeta velika sprememba ...

Nov produkt, ki obljublja čudeže, se pravkar testira na 3.000 ljudeh. Strokovnjaki napovedujejo, da bo to prvi produkt, ki bo ustavil staranje in nam življenjsko dobo podaljšal na 120 let.

Gre za produkt, ki je poceni in se uporablja za sladkorne bolnike. Deluje na bazi metformina. Poskusi na črvih in miših so pokazali, da podaljša življenje za 40 odstotkov, telo pa ohranja zdravo in močno.

Proti staranju

V Ameriki ravno začenjajo z raziskavo, v kateri bo sodelovalo 3.000 bolnih ljudi starih med 70 in 80 let, ki imajo bolezni srca, raka ali demenco. Raziskava pa bo namenjena le preverjanju učinka proti staranju. Zeleno luč za takšno raziskavo je dala Uprava za varno hrano in zdravila (FDA), izvajali pa ga bodo strokovnjaki z Buck Institute.

“Če nam uspe upočasniti staranje, bomo sočasno upočasnili tudi razvoj bolezni, ki se pojavijo s starostjo” pravi eden od strokovnjakov in vodja raziskave Gordon Lithgow. Pojasnjuje, da verjame, da bodo upočasnili procese, ki vodijo k staranju.

“Tako bo oseba, ki je stara 70 let, imela telo 50-letnika,” pravi strokovnjak z Illinis university of Chicago Jay Olshansky. Metformin je po njegovih besedah najboljši izdelek proti staranju, saj povečuje molekule kisika, ki so prisotne v celicah, kar poveča moč in jim podaljša življenjsko dobo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.