Zdravje > Aktualno
4399 ogledov

Tako bodo po novem delali zobozdravniki

zobozdravnik, zobozdravnica razno 04.04.13. zobozdravnik, zobozdravnica, A dentist works on a patient at a p
Zobozdravniki ne bodo več mogli delati tako kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati tako veliko bolnikov dnevno kot prej.

Če so druge zdravstvene stroke v zadnjih dveh tednih že začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

Vendar je kmalu pričakovati, da bodo začele delati tudi zobozdravniške ordinacije, je pred prazniki napovedala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. "O tem se intenzivno razmišlja, vendar morajo zobozdravniki natančno doreči navodila. Uskladiti jih morajo zobozdravniška združenja. V zelo kratkem se pričakuje, da bo zobozdravstvena dejavnost začela delovati," je povedala ob tem.

Koronavirus - lekarna Zdravje "Verjetno nisem edini pacient, ki čaka z bolečino in je lekadole."

Tudi ko se bodo ambulante odprle, zobozdravniki ne bodo več mogli delati tako kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati tako veliko bolnikov dnevno kot prej.

Po oceni njihove zbornice bo zobozdravnik na izmeno, ta traja 6,5 ure, lahko obravnaval 10 primerov. Zato so pozvali, naj se v izvajanje javnih storitev vključi tudi zasebnike, da bo mogoče obdelati vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve.

Upoštevati bo treba številne ukrepe

Da bo delo v zobozdravstvenih ordinacijah varno za bolnike in zaposlene, bodo morali upoštevati številne ukrepe. Svoj predlog smernic, po katerih naj delajo, so pripravili tudi člani odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednik odbora Krunoslav Pavlović je poudaril, da mora smernice dokončno potrditi razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo, posvetovalni organ ministra za zdravje.

Zaprtje zobozdravstvenih ambulant je v veliki meri porušilo sistem naročanja v zobozdravstvu. Zato bo treba bolnike oskrbeti na podlagi triaže po stopnjah nujnosti in po strokovni presoji nosilca dejavnosti, opozarjajo v zdravniški zbornici.

  • Glede na smernice, ki so jih pripravili, bodo v zobozdravstvenih ambulantah sprejemali samo naročene bolnike, ki bodo morali v ambulanti priti točno ob uri, ko so naročeni. V čakalnico bo bolnik moral vstopiti z zaščitno masko na obrazu, pred vstopom si bodo morali razkužiti roke.
  • Tudi nujni bolniki ne bodo mogli kar vkorakati k zobozdravniku, ampak bodo morali prej poklicati ali poslati elektronsko sporočilo. Če bodo zdravi, jih bodo v ambulanti sprejeli v roku 24 ur.
  • V zobozdravstvenih ordinacijah bodo morali bolnike naročati tako, da bo v čakalnici istočasno čim manj čakajočih in ob upoštevanju priporočil epidemiologov.

Zobozdravniki z vizirji

Zaposleni v zobozdravstveni ambulanti bodo morali tudi pri obravnavi domnevno zdravih bolnikov uporabljati zaščitno opremo, med drugim masko FFP2/N95, vizir, ki sega v področje vratu, ali zaščitna očala, pokrivalo oz. plašč z dolgimi rokavi, pokrivalo za lase in ušesa ter rokavice. Za vsakega bolnika si bo osebje v zobozdravstveni ordinaciji moralo nadeti nov komplet osebne zaščitne opreme, še predvidevajo smernice.

Te med drugim zobozdravstvenim ambulantam tudi svetujejo, naj delo z bolniki načrtujejo kar se da varčno z vidika porabe osebne varovalne opreme in ostale opreme. Naj torej za vsakega bolnika pripravijo načrt potrebnih posegov, vključno z rentgensko diagnostiko.

Glede na smernice bodo morali ambulanto po vsaki obravnavi bolnika za 10 minut prezračiti. Osebje bo moralo po vsaki obravnavi temeljito razkužiti celotno ordinacijo, vse površine in naprave v njej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.