Zdravje > Aktualno
813 ogledov

Tako izgledajo možgani psihopata

Antony Hopkins Žurnal24 main
Možgani psihopata so že vrsto let velik izziv za številne znanstvenike. Kaj kaže najnovejša študija?

Če ob besedi psihopat pomislimo na prizore iz filma Ko jagenjčki obmolknejo, strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je psihopata mnogo težje prepoznati, kot bi si verjetno mislili.

Kar se najenostavnješe definicije psihopatije tiče, gre za osebnostno motnjo, ki je vidna že v otroštvu in se običajno začne manifestirati v puberteti. Sicer so psihopati socialni predatorji, ki gredo skozi življenje s pomočjo šarma, manipulacije in brezobzirnosti. Zanje je značilno pomanjkanje empatije, so mojstri manipulacije, si jemljejo vse, kar si želijo, pa tudi počnejo zgolj to, kar želijo.

Možgani psihopata so že vrsto let velik izziv za številne znanstvenike. Najnovejša študija, objavljena v akademski reviji Oxford je pokazala, da je psihopatija tesno povezana z anomalijami v prefrontalnem korteksu, področju čelnega režnja možganov, ki nadzoruje emocije.

Če je v ZDA skupno en odstotek psihopatov, jih je med zaporniki 15 do 20 odstotkov, je dejal raziskovalec na Univerzi Wisconsin-Madison, Cole Korponay.

Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so v možganih teh posameznikov kakšne fizične lastnosti, zaradi katerih se razlikujejo od drugih in, ali te lastnosti vplivajo na nezmožnost obvladovanja njihovih prvinskih nagonov. 

S pomočjo magnetne resonance (MRI) so znanstveniki beležili značilosti čelnega korteksa možganov 124-tih zapornikov iz zapora v Wisconsinu, ki so kazali znake psihopatije in jih primerjali z ostalimi.

Zbirali so podatke o volumnu različnih prodročij v možganih zaporniki pa so za tem dobili še vprašalnik za diagnosticiranje psihopatije: "Upajmo na boljše razumevanje teh ljudi, da bi jim na podlagi teh raziskav in z uporabo nekaterih postopkov v psihopatiji, v prihodnosti lahko pomagali,"  je za portal PsyPost dejal Korponay.

Sive lise v možganih

Pri zapornikih z najvišjo stopnjo psihopatije je bila razvidna tudi največja količina sivih lis v območju čelnega korteksa - gre za del možganov, ki je odgovoren za nadzor in socialno prilagoditev, je pojasnil znanstvenik: "Prav tako smo ugotovili večjo aktivnost v tem delu. Nasploh je raziskava pokazala na nenormalno strukturo in funkcijo čelnega korteksa možganov psihopata. Te nepravilnosti pa so lahko tesno povezane s pomanjkanjem samokontrole in socialnih pravil pri teh posameznikih," je dodal.

Najnovejša dognanja bodo znanstvenikom pomagala pri boljšem razumevanju teh ljudi, pri tem, kako psihopati razmišljajo in se odločajo. S tem bi pripomogli k zdravljenju in preprečevanju psihopatskega vedenja. Kot pravijo, bi lahko v prihodnosti zaradi tega preprečili tudi kakšno hudo kriminalno dejanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1