Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Tako je z gripo pri nas

Gripa Žurnal24 main
Po ambulantah trikrat večji obisk zaradi gripe.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je prejšnji teden število obiskov zaradi gripi podobnih bolezni naraslo na približno 120 na sto tisoč prebivalcev, potem ko je bilo teden pred tem okoli 40 na sto tisoč prebivalcev.

Prevladuje virus, ki povzroča zaplete predvsem starejšim

Kot je objavil NIJZ, se je v tednu od 16. do 22. januarja povečal tudi priliv vzorcev za testiranje, medtem ko je delež vzorcev, pozitivnih na gripo, ostal približno enak kot v tednu pred tem, malo pod 40 odstotki. V kar 75 odstotkih primerov je šlo za virus tipa A, v četrtini primerov pa so ugotovili tip B. Podrobnejše podatke si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Drugod po Evropi še huje

V Evropi je sicer v drugem januarskem tednu po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) delež vzorcev, pozitivnih na virus gripe, dosegel 47,6 odstotka, v prvem tednu januarja pa 51,9 odstotka, torej več kot v Sloveniji. Tudi v Evropi prevladuje influenca tipa A, podtip H3N2, ki v večji meri prizadene starejše.

Intenziteto pojava gripe v Sloveniji so pri ECDC ocenili kot srednjo. Kar zadeva sosednje države, so v Avstriji in na Hrvaškem intenziteto v drugem januarskem tednu ocenili kot visoko, medtem ko je bila na Madžarskem in v Italiji srednja.

Prepovedali obiske

Glede na veliko število respiratornih okužb in vse večje število obolelih za sezonsko gripo obiski bolnikov v Splošni bolnišnici Novo mesto do nadaljnjega niso mogoči.

V bolnišnici prosijo vse, da navedeno upoštevajo in jim tako pomagajo pri obvladovanju širjenja respiratornih okužb, so danes sporočili iz te bolnišnice.

Zaradi povečanega števila respiratornih okužb so že v ponedeljek do nadaljnjega prepovedali obiske bolnikov na oddelku kliničnega oddelka za nefrologijo v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Omejitve ali prepovedi obiskov veljajo tudi v UKC Maribor ter v bolnišnicah v Celju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

dezurni@zurnal24.si


.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.