Zdravje > Aktualno
162 ogledov

Tako na nas deluje gledanje filmov

Marley Profimedias
Nova raziskava razkriva, zakaj tako uživamo, ko gledamo žalostne filme.

Ste se kdaj vprašali, zakaj tako uživate ob filmu, čeprav ta nima srečnega konca in ob njem celo zajokate? Raziskava strokovjakov z Univerze v Oxfordu ugotavlja, da žalostna filmska zgodba povečuje našo tolerance za bolečino in naše družbene vezi, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

V raziskavi so analizirali 160 oseb, ki so morale gledati resnično zgodbo o invalidu, ki je imel težave tudi z drogami in lakoholom. Iste osebe so gledale tudi dokumentarno oddajo.

Kaj so odkrili

Pred in po gledanju televizijskih vsebin so strokovnjaki vsem udeležencem s preizkusom vzdržljivosti v neprijetnem in bolečem položaju analizirali občutljivost na bolečino. Po gledanju žalostnega filma se je udeležencem prag za bolečino v povprečju zvišal za 18 odstotkov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pojasnjujejo, da je to zaradi endorfinov, ki se sproščajo v možganu ob gledanju žalostnega filma. Endorfine imeujemo tudi hormone sreče, ki so regulatorji bolečine in naravna droga, njihovo delovanje pa se lahko enači z delovanjem opija. Endorfini se sicer sproščajo ves čas, večje količine pa se sproščajo tudi ob spolnem odnosu, pri telesnih naporih in tako dalje.  

Obenem so v raziskavi analizirali tudi družabnost oseb, ki so gledale film. Ugotovili so, da žalostni filmi združujejo ljudi, ki film gledajo skupaj.

Bolj zadovoljni s svojim življenjem

Raziskava strokovnjakov z Ohio State University pa je že lani ugotovilai, da zaradi žalostnih filmov razmišljamo o lastnih intimnih odnosih, posledično pa smo zaradi njih bolj zadovoljni s svojim življenjem. Gledanje žalostnih filmov primerjajo z injekcijo samozavesti. “Najpogostejša vsebina žalostnih zgodb so večne ljubezni, zaradi njih pa gledalci razmišljajo o lastnih ljubljenih in začnejo ceniti njihove dobre lastnosti,” je tedaj pojasnila avtorica raziskave Silvia Knobloch-Westerwick.

Ko gledamo žalostne filme ali poslušamo žalostne tuje zgodbe, se v nas namreč vzbudi občutek empatije, naši možgani izločijo oksitocin, ki v nas poveča občutke in želje po skrbi za nekoga. Po žalostnem filmu in po večjem prilivu oksitocina, se čutimo bolj povezane z ljudmi, ki nas obkrožajo in smo zaradi tega bolj zadovoljni. 

Raziskava psihologov iz Univerze Cardiff, ki je bila lani objavljena v reviji Social Cognitive and Affective Neuroscience pa je ugotovila, da je za ženske prijetno gledati filme s svojimi prijateljicami. Raziskovalci so prijateljicam pokazali vsebine, ki vzbudijo v človeku močna pozitivna ali negativna čustva. Ženske so morale njihova čustva ocenjevati, poleg tega pa so njihove odzive spremljali še s skeniranjem možganov. Ugotovili so, da je za boljši odziv na film ključnega pomena to, da si čustva delijo s prijateljico. Ob prijateljici so bila čustva sreče še bolj izrazita, žalostni deli filma pa so se jim zdeli v družbi prijateljice manj žalostni.

Pred petimi leti je Cassavetes že ogromno zaslužil s filmom The Notebook. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.