Zdravje > Aktualno
132 ogledov

Tako pogosto bi se morali tuširati

Zivljenje 13.02.13, tusiranje, foto: shutterstock Shutterstock
Nekateri si ne predstavljajo zaključka dneva brez vroče prhe. Pa je vsakodnevno tuširanje nujno oziroma ali je sploh zdravo?

“Ljudje se tako pogosto prhajo, ker menijo, da so tako bolj čisti, vendar z bakteriološkega vidika to ni res,” je za Time povedala strokovnjakinja za infekcijske bolezni in prodekanka za raziskovanje na Columbia University School of Nursing Elaine Larson.

Njena raziskava je dokazala, da so razna antibakterijska mila in čistila, ki jih vse pogosteje uporabljamo, pri zniževanju tveganja za razne bolezni enako učinkovita kot stara trda mila. Tuširanje in piling pa ne pomenita veliko z vidika škodljivih bakterij.

Znebimo se vonja

Larsonova pojasnjuje, da se bomo s tuširanjem res znebili neprijetnega vonja, ki si ga prigaramo v telovadnici. Za samo obrambo pred bakterijami je po njenih besedah dovolj redno umivanje rok.

kopel, telo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prepogosto tuširanje pa lahko po njenih besedah poveča tveganje za nastanek nekaterih zdravstvenih težav. Pride lahko do suhe in razpokane kože, pri kateri pride lažje do okužb in vnetij. Tveganje za nastanek težav s kožo pa se s staranjem še poveča, saj je starejša koža tanjša in še bolj občutljiva.

“Mislim, da se večina ljudi tušira prepogosto,” pravi docent za področje dermatologije na George Washington University Brandon Mitchell. Opozarja, da lahko s prepogostim tuširanjem s kože speremo njena naravna olja, ki nas ščitijo pred zunanjimi vplivi.

Po njegovi oceni bi se morali glede na zdravje in glede na neprijetne vonjave tuširati le enkrat do dvakrat na teden. 

Komentarjev 5
  • Pepe007 14:33 24.marec 2016.

    Kako bi bilo, če nekdo ne bi jamral?Kaj pa ima plin s tuširanjem? Tuširanje z mrzlo vodo ni prepovedano.

  • Ferluci 07:54 24.marec 2016.

    Vprašanje: Ali je mogoče večkratno pranje rok na dan škodljivo? Prav gotovo se bo našel kakšne 'strokovnjak' ki bo na to vprašanje odgovoril z 'da' - utemeljil bo stem, da to počnemo šele v zadnjem času.

  • zdrej 10:15 21.marec 2016.

    Torej potrjuješ to študijo, da prepogosto tuširanje ni zdravo.