Zdravje > Aktualno
53 ogledov

Tako preprečite, da bi zima poškodovala kožo

Koža pozimi Profimedias
Kožo pozimi redno negujte, privoščite si tudi katero od domačih mask. Posebno pozornost namenimo tudi otroški koži.

Koža potrebuje pozimi posebno nego, saj je izpostavljena velikim temperaturnim spremembam. Zunaj jo čaka hladen zrak, znotraj pa topel in suh prostor.

Pomembno je, da koži nadomestimo izgubljeno vlago, zato moramo piti dovolj tekočine, poskrbimo pa tudi za primerno vlago v prostoru. Redno uporabljajmo kreme, ki kožo navlažijo, vsaj enkrat tedensko pa našemu obrazu privoščimo masko.

Recepti za zimske maske 

Če je vaša koža suha, poskusite s tem domačim receptom: V posodi zmešajte kislo smetano in nastrgano jabolko, dodajte še nekaj kapljic limoninega soka in žličko medu. Masko pustite delovati 15 minut in jo sperite z vodo.

Odlična maska za zimske dni za suho kožo je vitaminska maska iz pomaranče. Sok ene pomaranče zmešajte z mlekom ter jo nanesite na obraz in dekolte. Maska naj deluje 30 minut, nato jo sperite z vodo. 

Če je vasa koža mastna, zmešajte nekaj žličk navadnega jogurta z žličko kvasa in jo nanesite na mastne predele. Pustite jo delovati petnajst minut.

Vsem maskam lahko za piling dodamo malo koruznega zdroba. Med spiranjem bodo grobi delci luščili kožo in z nje odstranili odmrle celice.

Če vaša koža postane suha in razdražena ji namenite še dodatno nego. Kupite izdelke, ki bodo vašo kožo tudi zaščitili, izogibajte se sredstvom, ki kožo izsušijo. Mednje štejemo sredstva za nego nečiste kože, ki zmanjšajo tvorbo kožnega seruma. Piling uporabljamo le zmerno, v zimskih mesecih se izogibamo tudi raznim večjim dermatološkim posegom na koži.

Otroška koža 

otrok, zima | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pred mrazom zaščitite tudi otroško kožo, uporabime hranljivo kremo, ki zadržuje vlago. Obraza ne umivajmo z milom.

V zimskem času imajo otroci s suho in občutljivo kožo pogosto tako imenovani zimski ekcem, ki nastane kot posledica mraza, ki poškoduje kožo. Ta se nato izsuši ter postane luskasta in srbeča. Pri otrocih z ekcemom je redna in primerna dnevna nega po umivanju z zadostno količino negovalnih mazil ključna za preprečevanje.

Posebna skrb je potrebna, ko smo pozimi veliko na soncu. UV sevanje je bolj nevarno, če smo v visokogorju ali na zasneženem področju v sončnem vremenu. Tedaj uporabimo primerno zaščito. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.