Zdravje > Aktualno
1218 ogledov

Tako se boste izognili padcu na ledu

Hoja po ledu Youtube
Nemški ortopedi: Ob hoji po ledu oponašajte pingvina.

Nizke temperature povzročajo nemalo težav. Zaradi zaledenelih površin prihaja do padcev, poškodb in celo zlomov. V nevarnosti so predvsem starejši ljudje.

Združenje nemških ortopedov je državljane pozvalo, naj se držijo navodil za varno hojo po ledu in oponašajo pingvina. To pomeni, da pri stopanju po ledu zgornji del telesa nekoliko nagnemo, tako da bo naše težišče na sprednji nogi.

Pri običajni hoji težo našega telesa porazdelimo na obe nogi, na spolzkih površinah pa lahko to  pripelje do zdrsa, opozarjajo zdravniki.

Hoja po snegu

Če je sneg svež in mehek, hodite po že narejeni gazi. Če te ni, stopajte v sneg tako, da najprej stopite na peto, potem šele na prste.

Najbolj nevarna je hoja po starem snegu. Prvi dan sneg še ni gladek, nato pa zaradi nizkih nočnih temperatur in ogrevanja čez dan, sneg postaja vedno bolj leden. Najbolj je nevaren takrat, ko čez pade svež sneg. Niti zavedamo se ne, da so lahko površine, po katerih stopamo, zelo ledene.

Kako najbolje pasti?

Če je padec neizogiben, je pomembno, da znamo pasti. Skušajte se ujeti na roke. Pri tem sicer lahko pride do zvina ali zloma, toda zlom roke je veliko manj zapleten kot poškodba kolka. Seveda je treba pri padcu nujno zaščititi glavo in vrat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.