Zdravje > Aktualno
34792 ogledov

Takšni so najnovejši podatki o okuženih pri nas

korona virus Anže Petkovšek Zdravstveni dom Kranj
V zadnjih 24 urah 26 več okužb s koronavirusom.

Hitrost širjenja virusa še vedno skokovito narašča, največ primerov je v Španiji in v Italiji, večina držav beleži eksponentno rast. "Strogost ukrepov je odvisna od odgovornosti ljudi," je na začetku novinarske konference dejal glavni govorec vlade Jelko Kacin.

Sicer na vladi nadaljujejo s predstavitvijo ukrepov. Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se bodo ukrepi spreminjali glede na najnovejša dognanja v znanosti o tej neznani bolezni in o podatkih iz drugih držav. "Ukrepi so strogi, posegajo v življenja, vendar so nujni," je dodal.

"Hitrost širjenja virusa po svetu še vedno skokovito narašča, predvsem na drugi strani Atlantika. Italija in Španija sta že presegli največje število okuženih na Kitajskem, večina držav beleži eksponentno rast virusa. Svet je šele na začetku pandemije, Slovenija je šele na začetku poti. Ukrepi se povsod po svetu stopnjujejo; strogost je odvisna od tega, kako prebivalci ukrepe spoštujejo, odvisna je od odgovornosti ljudi."

Jelko Kacin, glavni govorec vlade

Do danes so v Sloveniji testirali 21.349 ljudi, od tega jih je bilo 756 pozitivnih na koronavirus. Od včeraj do danes so zabeležili 26 novih okuženih. Hospitaliziranih je trenutno 115 oseb, 28 jih je na intenzivni negi.

Smrtnih primerov je še vedno 11. "Dobra novica je, da v zadnjem dnevu ni bilo nobenega novega," je še povedal Gantar. Okuženih je 118 zdravstvenih delavcev, od tega jih je 28 delalo v domovih za starejše.

V bolnišnicah znova porast števila bolnikov

  • Iz  UKC Ljubljana so medtem sporočili, da so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 54 bolnikov, 15 oseb je v enoti intenzivne terapije.
  • Skupno število hospitaliziranih bolnikov v UKC Maribor je ob 15. uri 34, od tega jih je 9 v intenzivni enoti, od teh devetih je 8 pacientov intubiranih. 
  • V SB Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, od tega 3 osebe v enoti intenzivne terapije.
  • Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se danes zdravi 15 bolnikov, okuženih s covid-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku.

V teh dneh prihajajo novi respiratorji

Po besedah ministra imamo ta trenutek na razpolago preko 500 bolniških postelj za bolnike s covid-19. "Trenutno je zasedenih 115 postelj, imamo še kar nekaj rezerve," je povedal Gantar in poudaril, da lahko te zmogljivosti še povečajo, saj zmanjšujejo nekatere redne programe. "Intenzivnih postelj imamo preko 50, lahko jih zagotovimo več. V teh dneh prihaja tudi dodatna opreme - novi respiratorji." 

"Vsi ukrepi so namenjeni temu, da bo zdravstveni sistem tudi v bodoče lahko nudil zdravstveno oskrbo. Nihče si ne želi, da bi število bolnikov naenkrat naraslo."

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Ukrepi kažejo prve rezultate

Glede učinkovitosti ukrepov je optimističen. "Če smo zelo realni, se bodo ukrepi v večji meri poznali šele naprej. Delno so že pokazali neke rezultate. Če gledamo, da se je prej število okuženih podvojilo vsake dva dni - eksponentno, vidimo sedaj, da je krivulja bolj položna," je povedal Gantar. "Kar nas ne sme uspavati, glede na to, da so se po zadnjih podatkih tudi v Wuhanu po zmanjšanju ukrepov težave spet povečale. Jaz sem delno optimističen, ob podatkih, ki jih dobivam. To je posledica strogih ukrepov, potrebni so še nekateri drugi, glede na to, da se jih vsi ne držijo."

Dodatne pristojnosti policistom

Glede interventnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela minuli vikend je povedal, da gre na področju zdravstva predvsem za spremembe v veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih. "Dodatne pristojnosti za nadzor dajemo tudi drugim pooblaščenim službam," je povedal Gantar. "Zdravstvena inšpekcija je omejena, glede na to, da je izrednega pomena izvajanje nadzora, je potrebno slediti spremembam, da se ukrepi tudi spoštujejo."

Koronavirus - UKC Ljubljana | Avtor: UKC LJ Koronavirus - UKC Ljubljana UKC LJ

Bolniške bo krila država

Ministrstvo za zdravje je upoštevalo smernice, ki jih je sprejela vlada. "ZZZS bo po novem zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dneva dalje," je pojasnil Gantar. "S tem bodo znatno razbremenjeni delodajalci in tudi samozaposleni. Sredstva ZZZS bodo povrnjena iz proračuna, saj ne želimo krniti sredstev ZZZS."

"Stanje glede zaščitne opreme se izboljšuje. To, kar je nujno potrebno, zagotavljamo."

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Ministrstvo za zdravje je pripravilo še nekatere druge ukrepe, ki se nanašajo na izvajanje programov v času omejitev. "Vzpostavljene so bile vstopne točke za izvajanje nujnih zobozdravstvenih pregledov," je pojasnil Gantar. "Določeno je bilo tudi, da se lahko zobozdravstveni kader prerazporeja, tudi za pomoč v domovih starejših občanov, kjer so veliki kadrovski primanjkljaji. V ta del bomo skušali vključiti tudi študente zadnjih letnikov medicine in zdravstvene nege."

Razkuževanje večstanovanjski stavb

Imenovani so bili regijski koordinatorji, ki usklajujejo ukrepe in različne zdravstvene in socialnovarstvene institucije. "Začasno smo prekinili izvajanje specializacij ter vse te kadre preusmerili v dejavnost za omejevanje širjenja epidemije," je še povedal Gantar.

Z odlokom se uvaja tudi razkuževanje večstanovanjskih stavb vsaj dvakrat dnevno. "Vemo, da se bolezen širi preko kontaktov in prijemanja okuženih površin," je dejal Ganar. "Vemo, da je veliko starejših oseb, ki živijo v večstanovanjskih stavbah ter uporabljajo dvigala in se prijemajo ograj."

Upravnike, ki opozarjajo na pomanjkanje razkuževalnih sredstev je pozval k iznajdljivosti. "Ukrep je potreben in predvsem dobronameren. Vsi, tudi upravniki se zavedajo, da je to razkuževanje potrebno," je dejal Gantar. "So različne stanovanjske skupnosti, od majhnih, ki nimajo upravnikov, do velikih, ki imajo rezervne sklade. V interesu vseh nas je, da skušajo razkuževanje zagotoviti, tudi z malo iznajdljivosti. To ni mišljeno kot ukrep, katerega nespoštovanje bi takoj sankcionirali, ampak predvsem kot poziv, da se spoštuje ukrep, da se preprečijo nove okužbe."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 10:45 05.april 2020.

    Žurnal !!! Ste vi mal udarjeni v glavo !! Novico od 31 marca reklamirate kot najnovejšo !!! Ste fuknjeni al kaj !

  • kinglocteens 04:03 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Ivo 16:38 30.marec 2020.

    Očitno število okuženih upada... Če bi več testirali, bi verjetno uspeli povsem zajeziti epidemijo... Ali pač?