Zdravje > Aktualno
168 ogledov

Takšno je srce uživalca kokaina

Razširjeno srce
Srce, ki utripa še 25 minut po odstranitvi.

Video posnetek, ki je nastal v operacijski dvorani Kliničnega centra "Loyola" v Illinoisu in so ga nedavno predvajali v oddaji Zdravniki - "The Doctors" ameriške televizije CBS, kaže srce odvisnika od kokaina, ki utripa še 25 minut po odstranitvi iz telesa. 

Pacient, ki čakal na transplantacijo srca, je več kot deset let užival kokain. Kot navaja Daily Mail, so bili zdravniki zelo presenečeni, saj srce ponavadi preneha delovati deset minut po njegovi odstranitvi: "Zdravo srce mora biti v velikosti pesti odraslega človeka. Oseba s tako povečanim srcem bo očitno imela zelo hude zdravstvene težave, čaka pa jo tudi zgodnja smrt," je dejal gost v oddaji in zdravnik Travis Stork. 

Srce na posnetku je trikrat večje od običajnega in zdravega: "Razlog, da je to veliko srce tako dolgo utripalo je v tem, da je bil pacient dolga leta odvisen od kokaina," je pojasnil. 

Tako kokain vpliva na srce

Kokain močno obremeni srce, saj poveča krvni tlak in srčni utrip. Ne le to, obenem tudi zoža vene, ki v srce dovajajo kri. Tako pravzaprav poveča delovanje srca, hkrati pa mu zmanjša dotok kisika. Takšno stanje se v medicini imenuje dilatativna kardiomiopatija ali srčno popuščanje, kjer so srčne votline močno razširjene.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.