Zdravje > Aktualno
4647 ogledov

Te zdravstvene storitve nič več iz javnih sredstev

Operacija Profimedia
V Sloveniji je že leta slišati opozorila, da bi bilo treba prevetriti košarico zdravstvenih pravic. V Veliki Britaniji so že začeli s prvim korakom ...

V Veliki Britaniji, katere nacionalni zdravstveni sistem (NHS) je že dlje časa v hudi krizi in se bori s kroničnim pomanjkanjem denarja, so že pripravili seznam zdravstvenih storitev, ki jih ne bi več krili iz javnih sredstev.

Mnoge zdravstvene storitve, ki naj bi bile "nepotrebne", bi za britanske zavarovance kmalu lahko bile na voljo le še samoplačniško.

Posegi, kot so artroskopija kolena, protibolečinske injekcije za bolečine v križu, pa tudi operacije krčnih žil, odstranjevanja mandljev, operacije hemoroidov ali karpalnega kanala, so na seznamu za zdaj 17 različnih posegov, ki so po oceni NHS nepotrebni, britanski javni zdravstveni proračun pa letno stanejo več kot 400 milijonov funtov (452 milijonov evrov).

V Veliki Britaniji letno opravijo okoli 350.000 takih posegov, v NHS pa upajo, da bi s takim ukrepom to številko zmanjšali za vsaj 100.000 in tako prihranili nekje 200 milijonov funtov (226 milijonov evrov) letno.

Strokovni direktor NHS Steve Powis verjame, da bi se dalo narediti še več. Tako naj bi bil ta seznam 17 zdravstvenih storitev le "prvi korak" k izkoreninjenju nepotrebnih medicinskih posegov, ki davkoplačevalce letno stanejo tudi do dve milijardi funtov.

V nadaljevanju bi tako na seznam "nepotrebnih" zdravstvenih storitev, ki ne bodo več krite iz javnih sredstev, po napovedi Powisa lahko dodali tudi splošno anestezijo pri operativnih posegih izpaha kolka ali ramena ter pri možganskem slikanju pri bolnikih z migrenami.

Za nove metode zdravljenja

"Davkoplačevalski denar moramo porabiti smotrno. Če pa ga namenjamo za storitve, ki niso učinkovite, gre za denar, ki bi ga lahko sicer namenili za nove metode zdravljenja, ki so klinično učinkovite in za bolnike koristne," je dejal Powis.

Britanska premierka Theresa May je pred dnevi napovedala dvig prispevkov za zdravstvo v Veliki Britaniji. Britanska vlada načrtuje, da bi tako v zdravstveno blagajno do leta 2023 dobili dodatnih 20,5 milijarde funtov.

Podobne pozive k prevetritvi košarice zdravstvenih pravic je v Sloveniji slišati že leta. A dlje od opozoril, da bi bilo to potrebno, še ni šlo. Prav tako je bilo večkrat slišati, da brez dodatnega denarja slovenski zdravstveni sistem ne more več biti vzdržen.

Komentarjev 4
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.