Zdravje > Aktualno
135 ogledov

"Teden dni po prihodu prvih bolnikov se je začelo zelo veliko dela"

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Danes mineva leto dni, odkar so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Odtlej je bilo potrjenih že več kot 191.000 okužb, več kot 4000 bolnikov s covidom-19 je umrlo, zdravstveni strokovnjaki pa so v zadnjem letu nabrali nova znanja o virusu. Ob pojavu novih različic virusa se medtem že napoveduje tretji val epidemije.

V sredo so ob opravljenih 5822 PCR testih potrdili 1019 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je po vladnih podatkih 17,5 odstotka. Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 511 bolnikov, kar je pet manj kot dan prej. 86 bolnikov pa potrebuje intenzivno nego, kar so štirje več kot dan prej. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19.

Pri nas so doslej potrdili 83 primerov angleške, sedem primerov nigerijske in dva primera južnoafriške različice koronavirusa, je predstavila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Opozorila je, da število primerov angleške različice eksponentno raste, z njo je precej obremenjena obalno-kraška regija.

Po oceni predstojnice ljubljanske infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc težko govorimo, kaj nove različice virusa pomenijo za razvoje epidemije, saj jih za zdaj še ne poznamo dovolj dobro. Med drugim tako še ne vedo, kaj okužba z novo različico pomeni za nekoga, ki je okužbo že prebolel ali je bil cepljen proti covidu-19, je dejala v današnji izjavi za medije ob prvi obletnici prve potrjene okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji.

"Če bodo nove različice virusa povzročale samo lažje oblike bolezni ali bodo za lažjimi oblikami zbolevali prebolevniki in cepljeni, potem to zelo verjetno za obremenitev bolnišnic ne pomeni zelo veliko. Če pa se izkaže, da bi bil sev bolj patogen, potem bomo tam, kjer smo bili jeseni," je opozorila.

Popolna neznanka

Lejko Zupančeva in infektologinja Tadeja Kotar, ki sta bili od vsega začetka vpeti v delo s covidnimi bolniki, sta se ob današnji prvi obletnici prve potrjene okužbe spominjali preteklega leta. "Prvi članki s Kitajske so bili objavljeni konec januarja, sredi februarja, ampak večina stvari je bila popolna neznanka. To je v bistvu za zdravnika izjemna izkušnja, da se bolezni učiš od bolnika. Naše knjige so bili naši bolniki," je dejala Kotarjeva.

Kot se je spominjala, so si ob prvem potrjenem primeru nekako oddahnili, saj so vedeli, da bodo lahko sledili stikom in obvladali situacijo. "Teden dni po prihodu prvih bolnikov se je začelo zelo veliko dela za vse. Protokoli so se dnevno spreminjali v skladu s težavami, na katere smo naleteli, in s tem, kar smo novega izvedeli. Najhuje je bilo, ker nisi vedel, kaj te čaka. Nekaterim bolnikom se je stanje zelo hitro poslabšalo," je dejala.

Po oceni Lejko Zupančeve jim brez sodelovanja celotnega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana tako velikega pritiska covidnih bolnikov ne bi uspelo obravnavati. Kader na infekcijski kliniki je po njeni oceni trenutno v dobri kondiciji, ob zapiranju posameznih oddelkov jim omogočijo nekaj dni dopusta.

Podatki primerljivi

Lejko Zupančeva po enem letu ugotavlja, da so slovenski podatki o umrljivosti primerljivi s svetovnimi, tudi ležalne dobe so se skrajšale. Uporabljajo tista zdravila, ki so se v raziskavah izkazala z dokazi podprto učinkovita. Kot velik uspeh je ocenila razvoj učinkovitih in varnih cepiv.

V prihodnjem tednu se bo pri nas začelo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, in sicer najprej za zaposlene, starejše od 50 let. V veljavi pa ostaja tudi tedenska obveznost testiranja zaposlenih.

V ponedeljek se po modelu C sicer začenja pouk za srednješolce, je danes potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. To pomeni, da se bo polovica dijakov en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, pri čemer se bodo vsak teden izmenjali. Za dijake zaključnih letnikov ni sprememb.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 784, medtem ko je bilo po sredinih podatkih 761.

Po njenih besedah se je vlada tudi ta teden seznanila z epidemiološkimi razmerami in po posvetovanju s svetovalno skupino ministrstva za zdravje odločila, da v skladu z načrtom sproščanja še vedno ostajamo v oranžni fazi. Je pa vlada glede na podatke v sredo odločila, da so v dveh regijah, jugovzhodni Sloveniji in posavski regiji, trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod v rumeno fazo.

S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni regiji gostinski lokali tako lahko odprli terase in vrtove. Gre za enotedensko testno obdobje, v katerem bodo lahko gostinci stregli med 6. in 19. uro. Če bodo okužbe v omenjenih regijah v tem tednu narasle, bo vlada lokale znova zaprla, svari gospodarski minister Zdravsko Počivalšek. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.