Zdravje > Aktualno
1126 ogledov

Tega naše bralke in bralci niso vedeli ...

Ženski Profimedia
Za nami je rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Kot smo že pisali, raka dojk vsak dan diagnosticirajo povprečno 1.579 ženskam v evropski regiji Svetovne zdravstvene organozacije (WHO).

Kot zanimivost je letos WHO izpostavila, da je rak dojk najpogostejši rak, ki ga povzroča alkohol pri ženskah po vsem svetu. Tveganje za nastanek raka dojk se po njihovih podatkih povečuje z vsako enoto alkohola na dan. Več kot deset odstotkov primerov raka, ki ga povezujejo z alkoholom, v evropski regiji WHO nastane zaradi pitja ene, polliterske steklenice piva ali dveh decilitrov vina na dan.

Da bi o rožnatem oktobru še dodatno razmišljali naši bralci, smo na našem Facebook in Instagram omrežju izvedli anketo povezano z jesenskim »ženskim« mesecem. Številni so nas s svojimi odgovori razveselili in pokazali veliko znanja ... Nečesa pa niso prav dobro vedeli.

Zanimiva vprašanja, zanimivi odgovori

Na vprašanje, katera je bila prva originalna barva pentlje, ki simbolizira oktober, je pravilno odgovorilo okoli 55 odstotkov vprašanih. Prva barva je bila namreč barva breskve.

Na vprašanje, kako pogost je rak dojk pri ženskah, naše bralke in bralci niso vedeli prav dobro. Da je vsak peti primer raka pri ženskah rak dojke, je vedela le ena tretjina anketirancev.

Mnogi sicer ne vedo, da rak dojke prizadene tudi moško populacijo, a v manjši meri. Več kot dve tretjini anketirancev je pravilno odgovorilo, da predstavljajo moški od eden do dva odstotka vseh rakov dojk.

Čisto narobe pa je večina bralk in bralcev odgovorila na vprašanje, kdaj za rakom dojk najpogosteje zbolevajo ženske. Napačno so odgovorile kar tri četrtine anketirancev. Pravilni odgovor je med 50. in 70. letom.

Kar zastrašujoč je sicer podatek, da na svetu zaradi raka na dojki umre ena ženska vsako minuto. To je vedela približno polovica vprašanih.  

Prav tako je le dobra polovica vprašanih vedela, da si je potrebno dojke pregledovati sedmi do deseti dan po začetku menstruacije.

Zivljenje 14.10.13, rak dojke, zdravje, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pohvalno je, da velika večina anketirancev prepozna prve simptome raka na dojki, ki so trda, drčasta in praviloma neboleča zatrdlina. Narobe je odgovorila četrtina vprašanih.

Sicer je zanimiv podatek, da ena od šest žensk z rakom dojke zdravnika obišče zaradi drugih simptomov in ne zaradi zatrdline. Dodatni simptomi so nenadne bolečine v prsih ali bradavicah, otekle bezgavke pod pazduho. To so vedele tri četrtine vprašanih.

Udeležujte se programa Dora

Pri odkrivanju raka dojke je poleg rednega samopregledovanja zelo pomembno, da se ženske udeležujejo programa Dora. Lani se je denimo presejalne mamografije zaradi epidemije udeležilo le 74 odstotkov vseh povabljenih žensk, v letošnjem prvem polletju pa 77 že odstotkov. Lani so skupno odkrili okoli 600 rakov dojk, v letu pred epidemijo pa 625.

 

 

 

 

 
Komentarjev 1
  • Jean_Dawkins 15:23 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦