Zdravje > Aktualno
794 ogledov

Tega o sebi verjetno niste vedeli

nohti Shutterstock
Nohti hitreje rastejo poleti in to bolj moškim kot ženskam - razen, ko so te noseče.

Odrasel človek vdahne 550 litrov čistega kisika

V mirovanju odrasla oseba povprečno porabi sedem do osem litrov zraka na minuto, kar je okoli 11 tisoč litrov zraka na dan. Zrak, ki ga vdihnemo vsebuje okoli 20 odstotkov kisika, približno 15 odstotkov ga izdihnemo. To pomeni, da vsak dih porabi približno pet odstotkov zraka, ki se spremeni v ogljikov dioksid. Povprečno torej na dan vdahnemo 550 litrov čistega kisika, pri špornikih je seveda ta številka precej višja.

Ni prazen želodec tisti, ki sporoča, da smo lačni

Večina nas misli, da je naš želodec prazen takrat, ko začutimo lakoto, kar pa ne drži. Naš želodec ne ve, kdaj je prazen, kar pomeni, da te informacije ne more poslati do možgan. Za občutke lakote je odgovorna kri. Ko ji zmanjka hranil, kri informacijo pošlje v možgane oziroma v tamkajšnji center za lakoto, ki deluje na želodec in črevesje. V času, ko vse hranilne snovi izginejo iz krvi, možgani pospešijo delovanje želodca in črevesja, ki se pričneta krčiti.

Tripamo z očmi in to kar 16-krat na minuto

oči | Avtor: Profimedias Profimedias
Povprečna oseba tripne 16-krat na minuto, kar pomeni 15.360-krat na dan. Sicer samo dejanje, ki traja100-400 milisekund, pomaga pri čiščenju prahu iz očesa, saj mežikanje povzroča proces solzenja. Ena od skrivnosti, za katero trenutno ni razlage pa je ta, da ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tabletke pogostje mežikajo od drugih.

Naši nohti ne rastejo enakomerno

Znano je, da nohti na noga rastejo počasneje, vendar ste vedeli, da rastejo neenakomerno? Izpostavljeni nohti hitreje rastejo, najbolj hitro pa vam zrastejo na roki s katero pišete in to na najdaljšem prstu.

Nohti hitreje rastejo poleti in to bolj moškim kot ženskam - razen, ko so te noseče. Nohti rastejo okoli 0,1 milimetra na dan, kar pomeni sto dni za centimeter. Da bi se v celoti obnovili, je treba počakati 4-6 mesece, nohti na nogah za to potrebujejo od 12 do 18 mesecev.

Preživimo lahko tudi brez nekaterih organov

Čeprav imajo organi v telesu pomembno funkcijo pri ohranjanja življenja, se zgodi, da ostanemo brez kakšnega, morda dveh, treh ali celo več. Vendar bomo še vedno lahko preživeli. 

Ostanemo lahko brez:

Ledvica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ledvice: Ljudje imamo dve ledvici, za preživetje pa je dovolj že ena. Ljudje se celo rodijo z eno samo ledvico. Tehnično bi lahko preživeli tudi brez obeh ledvic, vendar bi za to potrebovali dializo.

Dela pljuč: Tudi za pljuča velja, da nam lahko eno krilo enostavno odrežejo, preostanek se nato razširi in zapolnjuje del praznega prostora.

Vranice: Vranica filtrira kri in pomaga telesu pri boju z okužbami. Vranica se odstrani, če je na primer poškodovana. Vendar so ljudje brez vranice bolj dovzetni za okužbe, kar lahko privede do številnih zapletov.

Spolnih organov: Znano je, da ženske živijo povsem normalno življenje brez maternice, enako velja za moške, ki so jim zaradi raka odstranili moda.

Čutil: oči, ušesa, nos.

Žolčnika: Gre za organ, kjer se zbira žolč. Poseg, s katerim ga odstranijo, pa je precej preprost.

Želodca: Včasih je treba odstraniti ves želodec (predvsem zaradi raka na želodcu). Zdi se nemogoče, vendar ljudje lahko preživimo tudi brez tega organa. Zdravniki ustvarijo novega, tako da tanko črevo povežejo s požiralnikom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.