Zdravje > Aktualno
285 ogledov

Tega so sposobni možgani

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Učenje branja v obdobju odraslosti preoblikuje možgane.

Indijski raziskovalci so med preučevanjem žensk, ki so se učile brati v odboju odraslosti, ugotovili, da se človeški možgani lahko reorganizirajo in preoblikujejo. Na začetku študije večina žensk ni znala prebrati niti besede svojega maternega jezika. Po šestih mesecih učenja so ženske dosegle osnovno pismenost.

Raziskovalci so za potrebe študije opazovali in preučevali indijske ženske, da bi ugotovili, kako delujejo deli možganov, namenjeni branju. Stopnja nepismenosti v Indiji je sicer okoli 39 odstotkov.

Pri branju se preblikujejo

Falk Huettig iz nizozemskega inštituta za psiholingvistiko Max Planck in glavni avtor študije je dejal, da je bilo izjemno, koliko so se ženske naučile: "Precej težko se je naučiti novega jezika, kaže pa, da se je veliko lažje naučiti brati. Odrasli možgani so neverjetno prilagodljivi," je povedal.

Raziskovalci so ugotovili, da je do največjega preoblikovanja možganov prišlo globoko v notranjosti, v možganskem deblu in talamusu, ki skrbita za senzorične in motorične informacije.

"Globoke strukture v talamusu in možganskem deblu pomagajo vizualnemu korteksu filtrirati pomembne informacije ob poplavi vizualnih podatkov, preden jih zavedno zaznamo," je povedal soavtor študije Michael Skeide: "Ti možganski sistemi usklajujejo komunikacijo, ko učenci postajajo bolj in bolj pismeni. S tem bi lahko razložili, zakaj bolj izkušeni bralci učinkoviteje prehajajo skozi tekste," je dodal Skeide.

Pomoč pri disleksiji

S pomočjo ugotovitev bi lahko našli tudi rešitev za pomoč pri težavah z disleksijo. Nekateri strokovnjaki težave pripisujejo motnji v delovanju talamusa: "Odkar smo ugotovili, da lahko nekaj mesecev učenja branja spremeni talamus, lahko skrbno preverimo to hipotezo," je dejal Skeide.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.