Zdravje > Aktualno
35549 ogledov

Terme 3000: V štirih bazenih 180-krat presežena vrednost snovi, ki povzroča levkemijo

Terme 3000 Žurnal24 main
Zakonodaja dovoljuje do en mikrogram benzena v litru vode, inšpektorji so ga ugotovili od 130 do 180 mikrogramov.

Zdravstvena inšpekcija je Savi Turizem izrekla globe, ker je bila v Termah 3000 v Moravskih Toplicah dovoljena vrednost benzena v štirih bazenih s črno mineralno vodo presežena do 180-krat. Zakonodaja dovoljuje do en mikrogram benzena v litru vode, inšpektorji so ga ugotovili od 130 do 180 mikrogramov, piše današnji Dnevnik

Inšpekcija se je za nadzor sicer odločila po tem, ko je lani za javnost predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela dejala, da je v nekem zdravilišču izmerila prevelike vrednosti benzena, ki med drugim povzroča levkemijo.

Podjetje Sava Turizem, katerega del so omenjene toplice, moralo plačati 5100 evrov kazni, po 1700 evrov pa odgovorni v Termah 3000, izvršni direktor, vodja kopališč in ekolog.

Sami tega niso zaznali

V Savi Turizem so za STA pojasnili, da v vseh rekreativnih bazenih, ki so namenjeni kopanju in plavanju v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, niso nikoli zaznali preseganja vrednosti benzena in da so tam so vsi zakonsko določeni parametri skladni. Potrdili pa so, da je bila v sklopu inšpekcijskega pregleda konec decembra 2018 presežena vrednost benzena izmerjena v štirih kopelih s črno termalno mineralno vodo.

V družbi pravijo, da so štiri bazene sami preventivno zaprli za goste, skladno z opozorilom pa so se lotili ureditve skladnosti z zakonsko določenimi parametri in da je ta postopek skupaj z vzorčenjem vode potekal dober mesec.

"Po vzorčenju so vsi parametri skladni s predpisanimi. Kopeli s črno termalno mineralno vodo so bile takoj po vzorčenju ponovno odprte za goste, poleg rednih zakonsko določenih mesečnih vzorčenj vode smo uvedli še dodatna vzorčenja," še pravijo v Savi Turizem.

Pravilnik za vse enak

Ob tem opozarjajo, da slovenska zakonodaja ne loči med pitnimi, kopalnimi vodami in zdravilnimi kopelmi, kot je to v npr. sosednji Avstriji, kjer se parametri za zdravilne vode razlikujejo od drugih, v Sloveniji pa za vse velja enak pravilnik o pitni vodi.

To pomeni, da veljajo enaki parametri tako za bazene, kjer se ljudje kopajo in plavajo, ter za kopeli natur, ki niso namenjene plavanju, pomagajo pa pri izboljšanju vsesplošnega počutja in določenih zdravstvenih stanj.

Ob slednjih je tudi opozorilo, da je v njih neobdelana naravna izvirska voda, v kateri se ni priporočljivo zadrževati več kot petnajst minut ter jo je prepovedano piti ali vanjo potopiti glavo, čeprav je vrednost benzena v kopelih skladna z zakonsko normo, dodajajo v družbi.

Problematika benzena 

Zdravstvena inšpekcija je po navedbah Dnevnika izvedla nadzor zaradi navedb predstojnice kliničnega inštituta za medicino dela Metode Dodič Fikfak, ki je medijem novembra povedala, da je v nekem slovenskem zdravilišču vzela vzorec vode, v katerem je izmerila vrednost benzena, ki za tisočkrat presega dovoljeno.

Čeprav zdravnica ni navedla imena toplic, so se inšpektorji za nadzor v Termah 3000 odločili, ker je tam poleg termalne vode pod zemljo tudi nafta, ki vsebuje benzen. Zdravstvena inšpekcija sicer ne izvaja rednih nadzorov vsebnosti benzena v kopalnih vodah, upravljavci bazenov morajo sami enkrat letno preveriti vrednosti benzena v polnilni vodi, torej vodi, s katero se bazeni polnijo.

Kot še piše Dnevnik, so na zdravstvenem inšpektoratu problematiko benzena s tem primerom na novo osvetlili, zato bodo daljše obdobje redno in izredno spremljali obvladovanje te problematike v vseh kopališčih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
 • marjan87 08:45 02.april 2019.

  Vse je res in ni prvi april... Sami v Moravskih Toplicah oddajamo sobe že 45 let. V celotni zgodovini Term 3000 še nihče ni naredil toliko škode kot je sedaj ministrstvo. Zaradi posebne sestave vode, ki so jo tu našli ...prikaži več po naključju, so se majhen kraj Moravci razvili v pomembno turistično destinacijo v širši regiji OZ. doma in v tujini. Na podlagi vode je naš kraj dobil status zdravilišča. Sedaj pa ministrstvo vse to uničuje. Ker ni črne vode je upad gostov že 40%. Katastrofa... Vse treba uničit!

 • Avatar Leon
  Leon 19:54 01.april 2019.

  Metode Dodič Fikfak, ki je medijem novembra povedala, da je v nekem slovenskem zdravilišču vzela vzorec vode, v katerem je izmerila vrednost benzena, ki za tisočkrat presega dovoljeno.......in INŠPEKTORJEM je uspel izjemen podvig ,da so v 4(štirih) mesecih izrekli ukrep ...prikaži več . Koliko ljudi se je kontaminiralo ali zbolelo od takrat ? Zakaj niso vsaj zapisali za katere terme in vode gre . Sedaj so na vrsti tožbe zoper lastnika in inšpekcijo .

 • jozica541 19:37 01.april 2019.

  =D 1. april, pa tudi slika ni iz Term 3000 ;)