Zdravje > Aktualno
2970 ogledov

Težave s komarji? Ta novica vas ne bo razveselila

Pri uporabi repelentov moramo biti previdni. Žurnal24 main
Tako so se na testu odrezali repelenti, ki naj bi nas ščitili pred komarji.

"Le redki so zares učinkoviti," je po  preverjanju učinkovitosti izdelkov za odganjanje komarjev ugotovila ugotavlja francoska potrošniška organizacija.

bučno olje Bučna olja Zdravje Tako so se odrezala naša olja, eno povsem pogorelo na testu

Ker nas večina proizvajalcev prepričuje, da nas bodo njihovi izdelki pred piki komarjev ščitili od 6 do 8 ur, nekateri celo do 12 ur, so na tokratnem testu poleg učinkovitosti ugotavljali tudi trajanje zaščite pred navadnimi in tigrastimi komarji. 

Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ne izvemo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite. "Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla," ugotovitve francoskih kolegov povzemajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Naprave za odganjanje komarjev

Dodajajo, da jih tudi različne naprave za odganjanje komarjev niso povsem prepričale - to so naprave  za odganjanjae komarjev (z ultrazvokom z LED-sijalko s funkcijo odganjanja komarjev, z oddajanjem insekticida). "Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo pri nas, je ena v 12 urah odvrnila le 6 odstotkov tigrastih in 12 navadnih navadnih komarjev, druga je odgnala le malenkost več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih komarjev," dodajajo na ZPS. 

Zapestnice povsem neučinkovite

Preizkusili so tudi učinkovitost zapestnic za odganjanje komarjev. Večina preizkušenih modelov jih odganja z vonjavami eteričnih olj, ki so komarjem neprijetne. "Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren," so zapisali v zvezi potrošnikov.

Zaščita brez kemije

Zato pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem svetujejo - če se le da - zaščito brez kemije. "Nosite svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego, ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti, namestite mreže proti komarjem," so zapisali.

Odsvetujejo tudi uporabo izdelkov z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi namreč kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako nič boljše zaščite ne nudi večja količina repelenta.

Kako ga pravilno nanesti

  • Repelent se nanese le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili, treba je tudi paziti, da ne zaide v usta ali oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperemo z mlačno vodo. Repelenta tudi ne pršimo neposredno na obraz in ga ne uporabljamo na poškodovani koži ali v bližini hrane.
  • Po uporabi repelenta si je treba roke temeljito umiti z milom in vodo. Embalaža sodi med nevarne odpadke.
  • Med nosečnostjo in ko dojite uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije.
  • Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku. Še posebej bodite pozorni na opozorila, če uporabljate repelent za zaščito otroka.

 

 

 

Komentarjev 1
  • kvasetotidogajamona 23:24 17.julij 2019.

    raid zakon. imam okno odprto 24/7 in raid tekočino v vtičnici 24/7 in ni enega komarja v sobi sem v boxarcah in raid je the best