Zdravje > Aktualno
109 ogledov

Težave so se lotili tudi strokovnjaki

Nogavice Profimedias
Večna uganka o izgubi nogavic, zato so se raziskovalci lotili tudi problema...

Med pranjem perila mesečno uničimo ali izgubimo 1,3 nogavice, kar je na leto približno 15 parov nogavic. Če to število pomnožimo s povprečnim trajanjem človeškega življenja, dobimo 1264 uničenih ali izgubljenih nogavic.

Britanci so to večno težavo pretvorili še v denar. Glede na to, da se na Otoku na letu izgubi 84 milijonov nogavic, to znese dve milijardi funtov, so ugotovili v raziskavi.

Statistik Simon Mooresta in psiholog dr. Simon Moore sta se problema nogavic lotila nekoliko bolj znanstveno, z nekakšno verjetnostno enačbo izgubljanja nogavic v gospodinjstvu. 

Verjetnostna enačba za izgubo nogavic:

 (L (p x f) + C (t x i)) - (P x A) 

pomeni velikost perila, izračunana na osnovi števila ljudi v gospodinjstvu (p) in pogostostjo pranja v enem enem tednu (f)

C = kompleksnost pranja (raznolikost; črno in belo perilo) v enem tednu (t) in število nogavic, ki jih operete v tednu (t)

= odnos do pranja perila merjena na lestvici od en do pet, pri čemer je ena "hud odpor"' in pet "močan užitek'"

= varnostni ukrepi pred pranjem; preverjanje žepov, obračanje rokavov,  obračanje nogavic na pravo stran...

Izguba nogavic | Avtor: Profimedias Profimedias

Največkrat izginejo barvaste

Strokovnjaka sta še izračunala, da največkrat izginejo barvaste nogavice, verjetnost za to je namreč tri krat večja.

Raziskovalci so še ugotavljali, v katerem procesu pranja jih "odide" največ.

Kot vse kaže, jih največ izgine v samam pralnem stroju. Nogavica se namreč ovije okoli bobna, zato se razcefra in izgine s programom za izpiranje.

Prav tako pa se jih veliko izgubi tako, da padejo za radiatorje in pohištvo. Zgodi pa se tudi, da jih pomešamo z napačnim parom ali pa kakšno po nesreči vzame in nehote zavrže drug družinski član, ki prav tako ni našel ostanka para.

Kot enega izmed načinov pranja nogavic se zato priporoča pranje v vrečki, saj se bodo v pralnem stroju tako težje izgubile.

Uganka pa še vedno ostaja 

Kljub vsem raziskavam in ukrepom, bo v košu verjetno še vedno kakšna nogavica, katere boljša polovica je kar naenkrat dobila noge in odšla neznano kam. Nekaj časa bo osamljena nogavica še tam, potem pa jo bomo odvrgli in v trgovino po novi par.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.