Zdravje > Aktualno
809 ogledov

Žalostno: Ti bolniki pogosto stigmatizirani kot kužni

1/3
Profimedia
Staršem otrok s hujšimi oblikami atopijskega dermatitisa se celo dogodi, da jih na cesti ustavljajo ljudje, ki jim grozijo s prijavo socialni službi, češ da zanemarjajo svoje otroke.

Atopijskih dermatitis ( AD) je kronična, ponavljajoča se, močno srbeča kožna bolezen. Od kod ime? Atopija je neobičajen odgovor na običajne snovi iz okolja, dermatitis ali ekcem pa je splošen izraz, ki ga uporabljamo za kožne izpuščaje. Če so tipični krivci za alergijski dermatitis dišave, detergenti, nikelj in citrusi, vzroki za atopijski dermatitis pa niso povsem znani, navaja stroka. 

Zahtevna tudi za izkušenega dermaloga

Vodja otroške ambulante dermatovenerološke klinike v UKC Ljubljana Olga Točkova je ob svetovnem dnevu ene najbolj pogostih kožnih boleznih v današnjem času opozorila, da ima ta močno srbeča vnetna bolezen kože zapleten mehanizem nastanka ter številne vzročne dejavnike. "Zelo zahtevna je za zdravljenje tudi za izkušenega dermatologa. Poteka v zagonih, prizadeti so ljudje v vseh starostnih obdobjih."

Kljub temu jih največ zboli v otroštvu, večinoma se pojavlja pri otrocih (15 – 20%), lahko pa tudi pri odraslih (3%). Ta odstotek se v zadnjih letih vztrajno povišuje, opozarjajo dermatologi.

Težji bolniki pogosto trpijo tudi za pridruženimi bolezenskimi stanji kot so astma, alergije in vnetje črevesja. Imajo lahko srčno-žilne težave, vnetje sklepov, depresijo, nervozo. "Težje tudi najdejo partnerja in si ustvarijo družino," opozarjajo v Zavodu Atopika, ki je nevladna organizacija, namenjena bolnikom z atopijskim dermatitisom in njihovim svojcem.

"Koža je suha, rdeča, posejana z izpuščaji in ranami. Bolniki se soočajo z nepredstavljivim srbežem. Čeprav bolezen prizadene do 30 odstotkov otrok in do 10 odstotkov odraslih, tistih najhujših oblik pa je približno pet odstotkov, je zelo podcenjena."

Po besedah dermatologinje Točkove, je potrebna pravilna diagnoza, saj številne močno srbeče bolezni niso atopijski dermatitis. "Najhujših oblik, ko je človek nezmožen za samostojno funkcioniranje, je na srečo malo. A že blage oblike bolezni zahtevajo individualen pristop k obravnavi," je dodala.  

Bolezen je podcenjena, bolniki dobijo premalo informacij

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na današnji okrogli mizi Zavoda Atopika je ustanoviteljica te nevladne organizacije Tina Mesari opozorila, da vsi bolniki z atopijskim dermatitisom in njihovi svojci ne dobijo primernih in celovitih informacij v začetku obravnave bolezni, saj zdravnikom za to pogosto zmanjka časa. Zato se ti bolniki pogosto poslužujejo informacij na spletu, ki pa so na žalost nepreverjene, enako je z nasveti o uporabi zdravil, ki so pogosto napačni, so poudarili na okrogli mizi. 

Bolniki neredko diskriminirani kot kužni

Na okrogli mizi so znova opozorili tudi na stigmo bolnikov z atopijskim dermatitisom, da so lahko zaradi poškodb kože deležni tudi diskriminacije. Bolniki so namreč neredko stigmatizirani kot kužni. Starši zdravih otrok ne dovolijo igre z otroki s to boleznijo in se ne smejo igrati z istimi igračami. Po besedah Mesaričeve se staršem otrok s hujšimi oblikami atopijskega dermatitisa dogodi, da jih na cesti ustavljajo ljudje, ki jim grozijo s prijavo socialni službi, češ da zanemarjajo svoje otroke. 

Odrasli bolniki imajo pogosto težave pri zaposlitvi, ali jih celo odpustijo in prav nihče ne opozarja na to tematiko. "Prav je, da se teh stvari ne pušča, da se ne skuša 'debeliti kože' žrtev stigme zaradi njihovega zdravstvenega stanja, da se ne čaka, da bo izzvenelo. Treba je opozoriti na take dogodke, tudi otroke je treba naučiti, da rečejo, da tega ne bodo trpeli, da bodo povedali učiteljici," je opozoril Boštjan Vernik Šetinc iz Zagovornika načela enakosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.