Zdravje > Aktualno
49 ogledov

Tkiva in celice, shranjene pri Neocelici, bo mogoče prenesti v Slovenijo

matične celice EPA
Tkiva in celice, ki ste jih shranili pri Neocelici, bo mogoče prepeljati v Slovenijo,zagotavljajo na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Nedavno smo poročali o prekinitvi delovanja prvega slovenskega ponudnika shranjevanja matičnih celic Neocelice ter zaskrbljenosti staršev, ki so pri njih shranili matične celice svojih otrok. 

Tkivo lahko prenesete v Slovenijo

"Kljub prenehanju delovanja ustanove za tkiva in celice, družbe Neocelica, bo shranjeno tkivo lahko vneseno v Slovenijo in bo na voljo za posameznikovo zdravljenje ali pripravo zdravil," sporočajo iz agencije za zdravila agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer spremljajo postopke ob prenehanju dejavnosti Neocelice, da bi zagotovili sledljivost shranjenih tkiv. 

baby | Avtor: neocelica neocelica

Neocelica matične celice shranjevala osem let

JAZMP, ki izdaja dovoljenja za opravljanje dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami, je Neocelica s poslovno odločitvijo, da storitve ne bodo več opravljali, seznanila 28. septembra. Dovoljenje za opravljanje dejavnosti jim je sicer poteklo konec septembra. Neocelica je storitev shranjevanja  matičnih celic novorojencev pri partnerskem podjetju CryoSave, nudila osem let, Shranili so okoli 5500 vzrcev. 

Na volju še druge delujoče privatne banke

matične celice | Avtor: EPA EPA
Ko bolnik potrebuje tkiva ali celice, ki so na voljo izven Slovenije, zakonodaja predpisuje postopke izdaje posebnega dovoljenja za uvoz in vnos ter izvoz in iznos človeških tkiv in celic. Na tej podlagi bo shranjeno tkivo posameznika lahko pripeljano v Slovenijo in bo na voljo za njegovo zdravljenje ali za pripravo zdravil za napredno zdravljenje.

Druge banke še delujejo

"Starši, ki želijo shraniti popkovnično kri ali tkivo popkovnice svojih novorojenčkov za avtologno uporabo, lahko to storijo pri ostalih imetnikih dovoljenja za opravljanje dejavnosti z veljavnim dovoljenjem," so v JAZMP zapisali v sporočilu za javnost. Podatki o imetnikih dovoljenj za opravljanje dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami so dosegljivi na spletni strani JAZMP/ preskrba s tkivi in celicami/Seznami in so mesečno posodobljeni.

Na prenehanje delovanja Neocelice pa so se odzvali tudi v Biobanki, enem od zasebnihh podjetij, ki omogoča skranjevanje matičnic celic otrok. "To je v zadnjem letu že druga druga neprijetna novice za starše, ki želijo shraniti ali darovati popkovnično kri, saj tudi javna banka, ki deluje v okviru Zavoda RS za transfuzijsko medicino, od decembra 2014 ne sprejema več novih vzorcev popkovnične krvi, kar pomeni, da so starši omejeni tudi pri darovanju v javno banko," so zapisali.

Javne in zasebne banke

"Potrebno je ločevati med javnim in privatnim shranjevanjem popkovnične krvi. Popkovnični krvi za javno banko se darovalec odreče in je namenjena drugim osebam – bolnikom – in sicer samo za zdravljenje krvnih ter določenih dednih bolezni. Namenjena je svetovnemu registru tipiziranih dajalcev KMC, kjer je dostopna vsem bolnikom iz držav članic registra BMDW," odgovarja Primož Rožman, strokovni direktor zavoda za tranfuzijsko medicino (ZTM). 

 Član tega registra je tudi naš register Slovenija Donor.

Potrebno število zbranih enot dosegli že lani

Javna banka popkovnične krvi na ZTM  je potrebno število zbranih enot dosegla lani. "Nadaljnje večanje števila vzorcev ni smotrno zaradi  kompaktne distribucije antigenov tkivne skladnosti HLA v Sloveniji. Z večanjem števila vzorcev zato ne bi doprinesli niti kakovosti niti varnosti presaditev," še pojasnjuje Rožman. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.