Zdravje > Aktualno
4759 ogledov

To je porod v krsti

Krsta Shutterstock
Analize so pokazale, da je bila ženska stara med 25 in 35 let ...

Nenavadno odkritje v italijanskem mestu Imola je raziskovalcem ponudilo vpogled v medicinske eksperimente iz zgodnjega srednjega veka. Med več odkritimi grobovi so arheologi našli tudi dobro ohranjene ostanke ženske, ki ji med nogami ležijo kosti fetusa. Podrobnejša analiza je pokazala, da gre redek primer t. i. "rojstev v krsti".

V času pokopa sta bila tako mati kot tudi otrok mrtva. A mrtvorojeni otrok je z materinega telesa prišel šele po pokopu.

Še vedno ostaja skrivnost, kako natančno je noseča ženska pred več sto leti umrla. Analize so pokazale, da je bila stara med 25 in 35 let. Sledi na lobanji kažejo, da so ji vsaj teden dni pred smrtjo opravili operacijo možganov, kjer so naredili luknjo v njeno lobanjo.

Simptomi: visoka vročina, konvulzije ...

Kot so zapisali raziskovalci z univerz Ferrara in Bolonja, je šlo za postopek trepanacije, ki naj bi izviral iz neolitika, in so ga uporabljali za zdravljenje različnih vrst bolezni - vključno z motnjami nosečnosti, ki so prisotne še danes.

"Eklampsija je rezultat napadov predeklampsije, ki lahko prizadenejo ženske po dvajsetem tednu nosečnosti, hipertenzivne bolezni pa so še vedno prvi vzrok smrti mater. Nekateri izmed najpogostejših simptomov te bolezni so visoka vročina, konvulzije, stalna frontalna in sklepna cefalalgija, visok intrakranialni pritisk in možganska krvavitev. Vsi ti simptomi so bili od prazgodovine do 20. stoletja zdravljeni s trepanacijo," so avtorji zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji World Neurosurgery.

V času smrti je bila ženska noseča približno 38 tednov. Čeprav je nemogoče natančno pojasniti, zakaj je bila izvedena trepanacija, raziskovalci domnevajo, da je verjetno šlo za poskus zmanjšanja pritiska v lobanji zaradi eklampsije.

Kaj je porod v krsti?

Posmrtna ekstrakcija ploda, ki jo nekateri imenujejo tudi rojstvo v krsti, je redek pojav, pri katerem nerojen plod pride s telesa, potem ko nosečnica umre. Ker se telo po smrti začne razkrajati, plini, ki nastajajo v procesu, povzročajo pritiske. Ko telo nabrekne, lahko povečanje pritiska na ograne včasih plod potisne skozi vaginalni kanal. Takšni primeri so sicer zelo redki, je poročal The Daily Mail.

Komentarjev 1
  • Lovebites 11:56 02.april 2018.

    Izprijen in bolan clanek,prav tako avtor tega sranja.sick