Zdravje > Aktualno
19 ogledov

To je rešitev za skoraj vse vaše težave

Masažni mehanizem sestavljajo kamni iz žada, ki se premikajo gor in dol. (Foto: Žurnal24 main
Če ste neodločeni glede velike odločitve, če vas čaka pomemben dan, pomembna naloga … Vaš najboljši akcijski plan je lahko zelo preprost: spanje.

Med spanjem se vzorci možganske aktivnosti, ki so se dogajale v času, ko smo bili zbujeni, pospešijo in ponavljajo, ugotavljajo strokovnjaki z Univerze v Bristolu. To nam pomaga ustvariti in shraniti spomine.

Vse to se dogaja v hipokampusu, v delu možganov, ki je nekakšna “omara” za spomine. Ponavljanje aktivnsoti, ki se dogaja med spanjem, krepi povezavo med živčnimi celicami, ki utrjujejo spomin. S spanjem so celice uspešnješe pri sortiranju informacij in določanju, katere informacije je vredno shraniti.

Celo noč spati ali delati? 

Nekateri se celo noč pred pomembnim dnevom pripravljajo na pomemben izpit ali projekt. Morda pa bi bilo bolje celo noč odspati. To daje vašim možganom priložnost, da ponavljajo in shranjujejo stvari, ki jih morate vedeti. Hkrati pa pripomore k temu, da boste manj obremenjeni in bolje osredotočeni na veliki dan.

Nove ugotovitve so dodaten dokaz, da je lahko dober spanec ključ do skoraj vsega. Predhodne raziskave so denimo že dokazale, da spanec izboljša spomin in ustvarjalnost posameznika. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.