Zdravje > Aktualno
151 ogledov

To je snov, ki podaljša življenje

sir, gorgonzola Žurnal24 main
Spermidin je v zadnjih letih pogosto pod drobnogledom znanstvenikov, številne raziskave pa vedno znova dokažejo njegovo “čudežno moč.”

Lani so denimo strokovnjaki z Wizmanovega inštituta v Izraelu dokazali, da spermidin v hrani mišk upočasni staranje. Tako so dokazali, da sta biološka ura in presnova povezani in da lahko s spremembo hrane vplivamo na upočasnitev staranja oziroma na preprečevanje bolezni, ki so povezane s staranjem.

Zato so svetovali, da v svoj jedilnik vključimo hrano bogato s spermidinom. To je denimo sir s plemenito plesnijo, spermidin imajo tudi koruza, soja in grah.

Preiskušali na ljudeh

Zdaj so strokovnjaki naredili raziskavo tudi na ljudeh. Znanstveniki z Equipe 11 Labellisee Ligue Contre le Cancer s Pariza in znanstveniki z univerze v Gradcu v Avstriji so spermidin testirali tudi na 800 osebah. Ti so jedli hrano bogto s spermidinom, znanstveniki pa so ugotovili, da so imeli zaradi tega manjše tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni in visok krvni tlak.

Znova so naredili tudi test na miškah in podganah ter znova dokazali, da spermidin podaljšuje življenje.

Avtorji so ob koncu raziskave, ki je bila objavljena v reviji Neture Medicine, predlagali klinične študije, s katerimi bi razsikovali dodatne učinke spermidina na človeško telo. 

Komentarjev 4
  • Božidar Dinič 15:20 21.november 2016.

    sperma je ene vrste đoint in to za oba spola

  • Fucky 21:58 17.november 2016.

    Seveda je v spermi tudi. Zato ženske dlje živijo !!!

  • jakec1575 21:53 17.november 2016.

    a je v spermi tudi spermidin? glede na skupen koren.