Zdravje > Aktualno
10589 ogledov

To o zgodnji okrasitvi pravijo psihiatri

Božiček Profimedias
Kako naj bi (pre)zgodnje božično okraševanje vplivalo na človeka?

Tisti, ki uživajo v (pre)zgodnjem prazničnem okraševanju svojega domovanja, lahko naletijo na kritiko svojcev in prijateljev, vendar ameriški psiohologi in psihiatri trdijo, da so takšni ljudje srečnejši od tistih, ki z okrasitvijo čakajo na praznike, povzema Independent.

Takoj ko iz omar na plano prinesete božične in novoletne okraske, jih prebirate, prižgete lučke, začnete prebujati otroka v sebi, to pa je zgolj pozitivno, meni psihoterapevtka Amy Morin, med drugim avtorica bestsellerja z naslovom Trinajst stvari, ki jih ne počnejo mentalno močne osebe.

"Tistim, ki so izgubili ljube osebe, prazniki služijo kot opomnik na srečne čase, ki so jih preživeli z njimi. Zgodnje okraševanje lahko med drugim povzroči, da se boste s temi osebami počutili povezane," poudarja Morinova.

"Vsekakor najdemo tudi takšne posameznike, ki obsesivno okrašujejo svoje domove, kar bi lahko pripisali kakemuj izmed osebnostnih odklonov, a zvečine naj bi šlo za spomine na srečne čase," se z omenjeno avtorico strinja tudi ameriški psihoanalitik Steve McKeown.

Dodaja, da se v svetu, v katerem vladata stres in tesnoba, ljudje radi povezujejo s stvarmi, ki jih osrečujejo in hkrati vračajo v otroštvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • smejka 20:41 22.november 2017.

    Ta strokovnjakinja je po mojem plačana s strani trgovcev,Prazniki so za osamljene, revne in bolne lahko zelo depresivni(to pravi zdravniki vedo).Zgodnje okraševanje podaljša ta čas in težave.

  • Pepe007 15:13 22.november 2017.

    No, bodimo odkriti, neka okrasitev je že dolgo trajala dober mesec. Le, da sta jo v zadnjem času kapital in antikatolištvo (oziroma "sprejemljivost" za vse, predvsem tudi za žide) premaknila,da se začne cca mesec dni prej. Po starem je bilo ...prikaži več v naših krajih tako, da so 5. decembra zvečer malo razveselili otroke, 24. decembra zvečer so se postavile jaslice, ki so vztrajale več kot en mesec do svečnice v februarju. Takrat pa se dan že toliko podaljša, da se človek bolje počuti.