Zdravje > Aktualno
49 ogledov

To prinaša pripojitev kranjske bolnišnice k jeseniški

zdravstvo Saša Despot
Obeta se pripojitev kranjske bolnišnice jeseniški in širitev ambulant v Kranju.

Predstavniki ministrstva za zdravje, Splošne bolnišnice Jesenice ter Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj so se dogovorili za pripojitev kranjske bolnišnice k jeseniški. Ob tem bi porodna dejavnost v celoti ostala v Kranju, poleg tega bi gorenjska prestolnica pridobila dodatne specialistične ambulante.

Kot je po današnjem obisku obeh bolnišnic na novinarski konferenci na Jesenicah povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved, so sklenili, da dejavnost porodnišnice ostane v Kranju, prav tako se v Kranj prenese celotna mamografska dejavnost iz jeseniške bolnišnice. V Kranju bi se izvajali tudi manjši ginekološki posegi in enodnevni kirurški posegi.

V Kranju več specialističnih ambulant

Poleg tega se ministrstvo načeloma strinja z vodstvom jeseniške bolnišnice, da bi v Kranju širili nabor specialističnih ambulant, in sicer bi pridobili otorinolaringološko, abdominalno, splošno kirurško in urološko dejavnost. Tako bi v Kranju, ki je ena največjih občin v Sloveniji, dobili nekatere pomembne specialiste, kar bi bilo v korist bolnikom, ki so morali doslej v te ambulante hoditi v Ljubljano ali na Jesenice.

Na Jesenicah večji operativni posegi

slovenija 02.03.13, bolnisnica, bolnisnica Jesenice, Jesenice, foto: Anze Petkov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na drugi strani pa bi na Jesenice zaradi vseh resursov, ki jih ima na voljo splošna bolnišnica, iz Kranja prenesli večjo ginekološko operativno dejavnost, ki zahteva intenzivnejšo nego. Večjih kadrovskih sprememb to ne prinaša, saj bi kranjski ginekologi opravljali večje ginekološke posege na Jesenicah, kirurško dejavnost pa bi zagotavljali z jeseniškimi kirurgi.

Razlog so milijonske izgube

Razlog za združevanje je dolgoletno negativno poslovanje kranjske bolnišnice: "Celotna porodniška dejavnost je sistemsko podfinancirana. Po drugi strani pa je program nerealizan v 20 odstotkih. To je v vseh teh letih pripeljalo do tako rdečih številk, da Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj sama ne more več reševati svoje situacije," je pojasnila Medvedova in spomnila, da ima bolnišnica za milijon evrov dolgov in za dva milijona evrov kumulativne izgube.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • fotobopi 19:16 29.maj 2017.

    V jeseniški bolnici je toliko diletantov in šalabajzajarjev, da je 1 % zdravnikov sploh zasluži ta naziv. Bolnišnica na koncu mesta, ki skriva veliko temačnih skrivnosti in je primerna za kakšen osrednji lik v Kingovem romanu. Morali bi jo čim prej zapret!