Zdravje > Aktualno
3327 ogledov

To sta regiji z najslabšo epidemiološko sliko, kaj napoveduje Logarjeva

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
Infektologinja Mateja Logar zimskih mesecih pričakuje porast vseh okužb dihal, tudi okužb s koronavirusom.

Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji trenutno narašča. Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), epidemiolog Mario Fafangel je za STA pojasnil, da so razlogi za porast koronavirusne različice omikron, zadrževanje v zaprtih prostorih in vremenske razmere, ki pogojujejo pojavnost kroženja vseh respiratornih virusov.

Infektologinja Mateja Logar zimskih mesecih pričakuje porast vseh okužb dihal, tudi okužb s koronavirusom. "To pomeni, da bodo posamezniki, ki okužbe s koronavirusom še niso preboleli, prav tako niso cepljeni proti covidu-19 in imajo pridružene bolezni, lahko zboleli s težjim potekom, tisti z oslabljenim imunskim sistemom pa potrebovali bolnišnično zdravljenje," je povedala za STA. 

Poglejmo zadnje podatke

V torek so ob 642 PCR-testih in 4.973 hitrih antigenskih testih potrdili 1.172 okužb z novim koronavirusom. NIJZ ocenjuje, da je bilo v državi 10.524 aktivnih primerov okužbe. 

Največji tedenski porast okužb beležijo v Podravju in na Goriškem, omenjeni regiji imata tudi najslabšo epidemiološko sliko.

Na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je Slovenija še vedno v rdečem. Slabšo epidemiološko sliko od naše imajo Avstrija, Italija, Francija in Grčija. Posledično se v teh državah soočajo s povečanjem števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je pojasnil Fafangel. 

V slovenskih bolnišnicah je stanje sorazmerno stabilno, po oktobrskem porastu se je število covidnih bolnikov nekoliko zmanjšalo. "Tako kot v drugih državah tudi v Sloveniji opažamo, da so trenutno hospitalizirani predvsem bolniki s slabšim imunskim sistemom," je za STA dejala infektologinja Mateja Logar.

Stroka opozarja na učinkovitos nošenja zaščitnih mask pri preprečevanju širjenja virusnih okužb dihal. Priporočila NIJZ nujnost nošenja mask predvidevajo v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše in lekarnah, zaščitne maske pa so priporočene v zaprtih javnih prostorih in na javnem prevozu ter vsem starejšim od 60 let in kroničnim bolnikom.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 6
  • Pierre 17:43 30.november 2022.

    Logarjeva je očitno še ''aktivna''... a sploh še potrebujemo to korona ''strokovno'' skupino?

  • drecos123 12:04 23.november 2022.

    banda lopovska se kar naprej lazete 4 leta za nategujete z tem prehladkom, logarjeva zgin z temi lazmi

  • QSprm 11:43 23.november 2022.

    Falanga bolestnih korona teroristov se kar zganja paranojo, s katero predvsem kaze na hudo problematicno mentalno zdravje te zalege degeneriranih izrodkov. Ze davno bi morali biti lepo posedeni na zatozno klop zaradi zlocinov proti clovestvu. Tako pa so samo v ...prikaži več torek so ob 642 PCR-testih in 4.973 hitrih antigenskih testih sfrckali novo kolicino €. Pa dobrodosli v novi nori normalnosti korona terorizma.