Zdravje > Aktualno
1054 ogledov

Toliko piva, vina in žganih pijač popijejo prebivalci Slovenije

ulica Saša Despot
Čeprav alkohol prinaša veliko težav, je popivanja spet več.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da se količina popitega alkohola v Sloveniji spet zvišuje. V letu 2015 je registrirana poraba alkohola znašala 11,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let. V odobju od leta 2006–2014 se je poraba zniževala; od 12,6 litra (leta 2006) do 9,5 litra (leta 2013).

Po krizi in recesiji

 V Sloveniji, kjer se po količini zaužitega alkohola uvrščamo med prvih pet držav v Evropi, bomo v prihodnosti kot kaže imeli še veliko težav zaradi alkohola:"Izkušnje in podatki kažejo, da se poraba alkohola na prebivalca po krizi in recesiji povečuje, podobno se nakazuje za Slovenijo. Čeprav visoka poraba alkohola na prebivalca, ki je tako značilna za Slovenijo, sama po sebi sicer še ne bi odražala nujno škodljive rabe alkohola v družbi, je pa pri nas treba upoštevati tudi problematično veliko dostopnost do alkohola, strpen odnos družbe do alkohola in opijanja v javnosti ter problematične pivske navade. Vse navedeno pa pripomore, da je Slovenija v vrhu držav EU tako po porabi alkohola kot po posledicah škodljive rabe alkohola," opozarja Barbara Lovrečič, NIJZ.

Preberite še:

Temu rečemo socialni alkoholizem

Nasploh v naši državi že leta krepko presegamo svetovno povprečje, ki znaša pet litrov registrirane porabe čistega alkohola na prebivalca. Finančna škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola je velika, posledice za zdravje ljudi pa ogromne. 

Pivo krepko na prvem mestu

Pitje alkohola v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ
Po podatkih NIJZ je povprečen odrasel Slovenec v letu 2015 količinsko popil največ piva, sledili so vino in žgane pijače, tako je najvišji delež registrirane porabe alkohola predstavljalo pivo in to petdeset odstotkov.

Škodi lahko vsak alkohol

Zmotno je misliti, da obstajajo bolj ali manj škodljive alkoholne pijače. Tako pivo kot vino in seveda žganje vsebujejp etanol, ob tem dodaja psihiatrinja Mercedes Lovrečič, NIJZ.

"V Sloveniji pogosto zmotno mislimo, da sta pivo in vino manj škodljivi pijači v primerjavi z žganjem, kar ne drži. Pivo resda vsebuje v povprečju manj volumskega odstotka alkohola v primerjavi z vinom, pivo in vino pa vsebujeta v povprečju manj volumskega odstotka alkohola v primerjavi z žganimi pijačami," je pojasnila. 

Dejanski učinki na telo so torej odvisni od količine popitega alkohola, predvsem gramov čistega alkohola, posledice pa tudi od pivskih navad. 

Sredstva za hitro treznjenje?

"Ljudje so zmotno prepričani, da jim bo za hitrejše treznjenje pomagalo pitje črne kave ali čaja, sprehod po svežem in mrzlem zraku ali polivanje s hladno vodo ter hladen tuš. Nič od tega ne deluje. Ne poznamo načina, metode ali sredstva, ki bi lahko pospešil razgradnjo alkohola. Ne pomagajo niti razna zelišča ali posebni napitki, poživila in poživljajoče pijače lahko celo resno ogrozijo zdravje. Načini in sredstva, ki jih oglašujejo in prodajajo za te namene v resnici nimajo obljubljenih učinkov," je dejala Lovrečičeva.

Alkohol povzroča raka in je v isti skupini kot tobak

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (International Agency for Research on Cancer - IARC) je alkohol, in sicer acetaldehid, etanol in alkoholne pijače, uvrstila v prvo skupino snovi, ki so rakotvorne za človeka, v isto skupino je uvrščen tudi tobak.

Slovenija 08.05.08, popivanje, moski na kolesu se pelje mimo smeti v parku Tivol | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Izpostavljenost alkoholu predstavlja tveganje za nastanek nekaterih vrst rakavih obolenj: raka ustne votline in žrela, grla in požiralnika, raka jeter, debelega črevesa, danke in dojk, ki ga povezujejo predvsem s čezmernim pitjem alkohola Tveganje za nastanek raka je povezano s pivskimi navadami in količinami zaužitega alkohola, več alkohola in pogosteje oseba pije alkohol, večje je tveganje za nastanek raka. Tveganje za nastanek raka je podobno za različne vrste alkoholnih pijač, saj se v vseh nahaja etanol, ki se v človeškem telesu spremeni v acetaldehid, ki je dokazano rakotvoren," je pojasnila Barbara Lovrečič, nacionalna ekspertka za javno zdravje pri NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:34 04.april 2017.

    V Žalcu pa imamo "Fontano piv Zeleno zlato" ,ki ga je žegnalo slovensko ministrstvo za gospodarstvo ? Dajte se odločit ,bomo pili ali se zdravili ?

  • Igorgeus 08:17 04.april 2017.

    Ko se bodo pristojni začeli zavedat, da ni problem dostopnost do alkohola, ampak človeške stiske, ki jih država ne rešuje, ampak poglablja (brezposelnost, minimalne plače, nedostopnost stanovanj, vsesplošno varčevanje na račun povprečnega Slovenca), bodo mogoče tudi pristopi k reševanju uspešnejši. ...prikaži več Do takrat pa bolje, da jim pustite alkohol, ker sicer bi se začeli pobijat med sabo, pa tudi stopnja samomorov bi se zvišala.