Zdravje > Aktualno
6808 ogledov

Toliko žensk je danes brez ginekologa

Ultrazvok, ginekologinja Profimedia
Mladi zdravniki: Od leta 2014 smo imeli kar 14 ministrov za zdravje "brez vizije dolgoročnega razvoja in brez dialoga." Janez Poklukar je po mnenju mladih zdravnikov predvsem "minister sladkih besed in grenkih dejanj".

Tudi slovenski ginekologi na primarni ravni se soočajo s podobnimi težavami kot splošni zdravniki: pomanjkanje kadra, preveč opredeljenih pacientk in hkrati vse več administrativnega dela, kar pomeni, da si lahko za posameznico vzamejo vse manj časa. Težava je tudi vse višja starost ginekologov in upokojevanje. Po podatkih Mladih zdravnikov Slovenije bo do leta 2026 kar 73 ginekologov izpolnilo pogoje za upokojitev.

Ministri brez vizije

Številne raziskave iz uglednih univerz so pokazale, da je v državah z urejenim in kvalitetnim primarnim nivojem manj smrti zaradi rakavih obolenj, boljša urejenost kroničnih zdravstvenih bolezni, manj zapletov in manj nepotrebnih preiskav in posegov ter s
tem tudi manjše finančno breme zdravstvenega sistema, še sporočajo mladi zdravniki Slovenije. Dodajajo, da smo od leta 2014 imeli kar 14 ministrov za zdravje, po njihovem "brez vizije dolgoročnega razvoja in brez dialoga".

Janez Poklukar je po mnenju mladih zdravnikov predvsem "minister sladkih besed in grenkih dejanj", ki mu namesto sladkih besed o pomembnosti primarne ravni "manjka konkretnih dejanj". Kvaliteten in urejen primarni nivo zdravstvene oskrbe pa je temelj dobrega zdravstvenega sistema in predpogoj za zdravje družbe.

"Dostopnost specialista ginekologije in porodništva na primarni ravni, poleg krepitve in varovanja spolnega in reproduktivnega zdravja prebivalstva, z zgodnjo obravnavo zdravstvenih težav zagotavlja tudi nižje stroške zdravljenja in zmanjšuje potrebe po napotitvah na sekundarno raven," je nedavno dejala ginekologinja v ZD Šiška Mojca Grebenc.

Okoli 200.000 žensk brez ginekologa

V Sloveniji je na primarni ravni 150 ginekoloških programov, kjer je vpisanih skoraj 700.000 žensk starejših od 13 let. Po dosegljivih statističnih podatkih je v Sloveniji 914.890 žensk starejših od 15 let. "Preko 200.000 žensk je torej brez opredelitve pri ginekologu," opozarjajo mladi zdravniki. Po njihovem bi potrebovali 50 novih timov, da bi se lahko vpisale vse ženske, ki so do ginekologa upravičene. Sicer je normativ 4000 opredeljenih žensk na enega zdravnika, "večina ginekoloških timov normative presega, saj je povprečni glavarinski količnik 4600."

V prihodnosti se pričakuje torej val upokojitev; 73 ginekologov bo do leta 2026 izpolnilo pogoje za upokojitev. Specializacijo zdaj opravlja 80 mladih zdravnikov. "Vprašanje je, ali bo pri njih dovolj veliko zanimanje za zapolnitev praznih mest na primarni ravni, saj jih veliko želi delati na sekundarnem ali terciarnem nivoju. Delovna skupina za pripravo strategije za primarno zdravstvo, je ocenila, da bo v letu 2022 na primarnem nivoju potrebnih novih 59 ginekoloških timov," opozarjajo mladi zdravniki. 

zdravstveni dom Ljubljana Naše zdravstvo Zdravje Vrag je vzel šalo: Več kot 100.000 ljudi brez osebnega zdravnika

Zdravniška zbornica Slovenije je s skupino Mladi zdravniki pred dnevi opozorila na prekomerno obremenjenost zdravnikov na primarni ravni. Po njihovem  da bodo poklic družinskega zdravnika naredili privlačnega, saj se bodo mladi zdravniki le tako v dovolj velikem številu začeli odločati za specializacijo iz družinske medicine.

vanda.levstik@styria-media.si

 

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 19:40 23.januar 2022.

    Pokljukar najbolj priljubljen med politiki ...so objavili na RTVS ali JANEZ TV.

  • rd2dmk2 18:25 23.januar 2022.

    če kermu mlademu zdravniku, ki se tako repenči ni kaj všeč ima mnogo opcij. prva gre kandidirat za ministra za zadravje, druga, se prešola in gre ali polagat ploščice ali pa pa v hofer, tam bo mal ur na šihtu ...prikaži več pa polna plača, bo skor tako kot v zdravstvu, pa še čas bo imel za dve al pa tri dodatne službe. al pa pogleda okol pa pogrunta, da jim čisto nič ni hudo, razne njihovih stanovskih kolegov, ki so mafija ena A klase. in če mislijo da se bodo po njih vrgli, jim svetujem da - spokajo.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:18 23.januar 2022.

    Ranocelniki nehejte jamrat in začnite delat, verjame vam samo še volilna baza popismenjakov, to je okol 16%!