Zdravje > Aktualno
37 ogledov

Tradicija, zaradi katere so moški manj zdravi in srečni

Moški Profimedias
Od moških se pričakuje, da v družino prinesejo več dohodka.

Nova študija je razkrila, da ni tako dobro, če preveč zaslužite, piše Time. Moški, od katerih se pričakuje, da zaslužijo največji del skupnega družinskega dohodka, so manj srečni in zdravi od tistih, od katerih se to ne zahteva. Večja količina denarja, ki jo moški prinese domov, pomeni večji udarec za njegovo telo in duha.

Rezultati raziskave, ki so jo ta vikend predstavili na letošnji konferenci Ameriškega združenja sociologov v Seattlu, temelji na 15-letnem preučevanju poročenih parov, starih med 18 in 32 let.

Večji doprinos, manj sreče

"Podatki govorijo o tem, da moški izkušajo padec psihičnega in fizičnega zdravja, ki je skladen z njihovim doprinosom dohodka v gospodinjstvo," je povedala glavna avtorica raziskave Christin Munsch, profesorica sociologije na Univerzi v Connecticutu.

Raziskava je pokazala, da je zdravje moških najslabše, če so oni edini, ki prinašajo denar v družino. V teh primerih so za pet odstotkov manj srečni iz za 3,5 odstotkov manj zdravi v primerjavi z njihovimi kolegi, kjer oba partnerja zaslužita enako količino denarja.

Pri ženskah nasproten učinek

Na drugi strani ima višji zaslužek pri ženskah nasproten učinek. Ko njihov dohodek raste, raste tudi njihovo psihološko zdravje. Ko zaslužijo manj, se počutijo slabše. Za razliko od moških, na žensko zdravje višina zaslužka ne vpliva.

Raziskava je pokazala, da sreča moških, ki zaslužijo enako kot njihove žene ni rezultat višje količine denarja ali manjše potrebe po delu. Niti starost niti izobrazba niti skupni dohodek in število delovnih ur na teden ni predstavljalo dejavnika za njihovo srečo.

Negativno vpliva samoumevno pričakovanje

Glede na raziskavo, se ljudje počutijo slabše, kadar se od njih pričakuje določeno obnašanje.

Predhodne študije, ki jih je Munschova izvajala, so tudi pokazale, da se moški, ki zaslužijo manj od svojih žena, pogosteje spuščajo v ljubezenske afere in poskušajo na ta način spet vzpostaviti svojo dominacijo.

Zgodovinarka zakona Stephanie Coontz pravi, da je pojav, ko moški prinese večino ali ves denar k hiši, kratkega trajanja in vse bolj izginja. "Če pogledamo skozi zgodovino, so se take družine pojavile pozno, prisotne so bile malo časa in izginjajo," je povedala.

Milenijci želijo enakost

Munschova trdi, da so milenijci prva generacija, ki je odstopila od postavke, da je moški tisti, ki mora v hišo prinesti denar. "Milenijci bolj kot predhodne generacije stavijo na enakost v zvezah," je povedala. "Želijo, da partnerja enako finančno doprineseta ter enako sodelujeta tudi v gospodinjstvu in pri vzgoji otrok."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.