Zdravje > Aktualno
81 ogledov

Trening na Etni, ki spominja na znanstveno fantastiko

Roboti na Etni Youtube
Vesoljski roboti v teh dneh trenirajo na Etni.

Robotsko vozilo se premika po skalnatem terenu, na vetru, po pusti pokrajini, ki spominja na Luno in Mars, vse pa zgleda kot znanstveno-fantastični film. Vendar temu ni tako, robot se ne nahaja v vesolju, temveč na pobočjih najbolj aktivnega evropskega vulkana, poroča Reuters. 

Dogaja se torej na Etni, na območju Piano del Lago, pustem in sivem predelu tik pod vrhom vulkana. V raziskovalnem programu sodelujejo strokovnjaki iz Nemčije, Velike Britanije, Italije in Združenih držav Amerike ter iščejo različne načine za izboljšanje robotske opreme, ki bo v prihodnje uporabljenja v vesolju: "Izvajajmo simulacijo merebitne misije na Luno in Mars ter uporabo robota za prevoz in namestitev različnih instrumentov," je pojasnil znanstvenik Boris Benke.

Znanstveniki še upajo, da bodo hkrati in s pomočjo robotov raziskali globine tega aktivnega vulkana in s tem dobili dobili koristne informacije o premikih tal, ki jih povzročajo seizmični valovi.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.