Zdravje > Aktualno
207 ogledov

Tudi enotna embalaža za tobačne izdelke

kajenje Shutterstock
Med načrtovanimi ukrepi so velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila, enotna embalaža, licence za prodajo in podobno.

Ministrstvo za zdravje bo v torek predstavilo predlog sprememb protitobačnega zakona.

Uvesti želijo večja opozorila o škodljivosti kajenja na cigaretni embalaži, prepovedati tobačne izdelke z aromami, višje globe za nedovoljeno oglaševanje in licenciranje za prodajalce tobačnih izdelkov. Poleg tega naj bi tudi uredili področje elektronskih cigaret.

Delež kadilcev se je začasno znižal

Leta 2007, v času ministrovanja Andreja Bručana, je Slovenija sprejela novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Med drugim je ta prepovedala kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter uvedla tudi kadilnice. S slednjim je novela razjezila gostince, češ da jim bo to vzelo precej prometa, ter jih spodbudila v njihovi iznajdljivosti, kako gostom še naprej zagotoviti možnost kajenja "na toplem".
 

V Sloveniji je tedaj kadila približno četrtina odraslih prebivalcev. Po sprejetju novele se je delež kadilcev med prebivalci, starimi 15 let in več, začasno znižal. A se je kasneje tudi postopno zvišal na raven iz časa ob sprejemu novele, zato so mnogi začeli opozarjati na potrebo po novih ukrepih.

Kot pravijo na ministrstvu, se je v zadnjem času sicer zmanjšala razširjenost kajenja med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let, kar pripisujejo podražitvam tobačnih izdelkov v zadnjih letih, prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter izvajanju preventivnih programov s strani javnih institucij in nevladnih organizacij. Opozarjajo pa, da še vedno vsak dan kadi vsak deseti petnajstletnik.

Večja zdravstvena opozorila

Kajenje v avtomobilu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Škodljivi vplivi kajenja na zdravje so dokazani, kajenje je med dejavniki tveganja za nekatere vrste raka, možgansko kap, srčno-žilne bolezni in kronične pljučne bolezni. Omejevanje porabe tobaka je zato pomemben javno zdravstveni izziv.

Tako ministrstvo s spremembami zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov načrtuje številne ukrepe prav za opozarjanje potrošnikov o škodljivosti kajenja. Med drugim nameravajo uzakoniti velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila, ki bodo morala prekrivati dve tretjini sprednje in zadnje strani cigaretnih škatlic in bodo morala biti na vrhnjem robu škatlic ter bodo vsebovala tudi informacije o opuščanju kajenja.

Enotna embalaža

Med načrtovanimi ukrepi je tudi enotna embalaža za tobačne izdelke. Za tak ukrep se je po dobrih izkušnjah Avstralije, ki je enotno embalažo uvedla leta 2012, že odločilo tudi več držav EU. Letos bo enotna embalaža v veljavo stopila na Irskem, v Velika Britaniji, Franciji in na Madžarskem.

Načrtujejo tudi celovito ureditev elektronskih cigaret, novih tobačnih izdelkov in zeliščnih izdelkov za kajenje, vključno z obveznostjo poročanja o sestavinah teh izdelkov in opravljenih študijah o teh izdelkih ter strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki. Elektronske cigarete nameravajo izenačiti s tobačnimi izdelki, prepovedati njihovo oglaševanje, prodajo mladoletnim, uporabo teh izdelkov v zaprtih javnih prostorih ter uvesti nadzor nad prodajalci.

Tudi licence

Sprememba zakona bo predvidoma prinesla tudi licence za prodajo tobačnih izdelkov, kot jih že poznajo v Avstriji in na Finskem. Licence naj bi pripomogle k temu, da mladoletni ne bodo več tako zlahka kupovali tobačnih izdelkov, saj bo prodajalec v primeru ugotovljene kršitve zakona izgubil licenco.

Prepovedi prodaje mladoletnim namreč danes praktično nihče ne spoštuje, ugotavljajo na ministrstvu. Navajajo raziskave nevladnih organizacij, ki so pokazale, da lahko mladoletnik tobačne izdelke kupi v več kot 90 odstotkih primerov.

Napovedujejo prepoved kajenja v zasebnih vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb, s katero želijo zaščititi mladoletnike pred škodljivimi vplivi vdihavanja tobačnega dima, saj ti nimajo možnosti, da se izognejo vdihavanju dima v vozilih svojih skrbnikov, ki kadijo.

Popolna prepoved

Popolnoma želijo prepovedati oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobačnih in povezanih izdelkov. Sedaj veljavna delna prepoved se ni izkazala kot učinkovita. Na to kaže že podatek, da so na tržnem inšpektoratu samo lani zaradi kršitev pri oglaševanju in prodaji tobačnih izdelkov prodajalcem naložili za 936.500 evrov glob.

Podatki tržnega inšpektorata med drugim kažejo, da se tobačni izdelki na nedovoljen način oglašujejo v več kot 50 odstotkih primerov, še dodajajo na ministrstvu.

Komentarjev 3
  • šport.ribič 09:27 07.marec 2016.

    Sem kadilec že več kot 30 let in bom še kadil.Ne vem pa zakaj pri kupljeni škatli cigaret za katero plačam visoko trošarino mi mora neki minister za zdravje pisati in risati kar es mu zljubi?Kot če bi kupil avto ...prikaži več in bi mi minister za promet gor napisal kako naj vozim in naj ne vozim vinjen.Očitno v tej naši in še v nekaterih državah tem ministrom ni jasno kaj jim je početi!

  • Avatar Leon
    Leon 08:48 24.februar 2016.

    Živo srebro na igrišču ni nevarno..................................

  • Avatar Leon
    Leon 08:47 24.februar 2016.

    Tudi enotna embalaža za tobačne izdelke.........Naprej skoči ,potem reci hop ! Še en biser slovenske državne birokracije ,za kar nihče nikoli ne bo odgovarjal.